Meghan Markle i princ Harry neće imati starateljstvo nad svojom djecom, evo i zašto

Piše: Redakcija

Iako čak ni najvjerniji fanovi kraljevske porodice to ne znaju, prema kraljevskim historičarima princ William i Kate Middleton nemaju zakonsko starateljstvo nad svojom djecom.

Meghan Markle i princ Harry neće imati starateljstvo nad svojom djecom, baš kao što nemaju ni vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea. Naime, starateljstvo nad malenim Georgeom, Charlotte i Louisom zakonski ima 92-godišnja Kraljica Elizabetha II.

– Suverena ima legalno starateljstvo nad maloljetnim unucima – kazala je stručnjakinja za kraljevsku porodicu Marlene Koenig za news.com.au.

– Tako je još od kralja Georgea (koji je vladao u ranim 1700-im), a zakon se nikad nije mijenjao. On je to napravio jer je imao jako loš odnos sa svojim sinom, budućim kraljem Georgeom II, pa je donesen taj zakon koji je značio da je kralj staratelj svoje unučadi – dodala je.

Zakon je prije više od 300 godina, 1717. godine, donijelo 10 od 12 sudaca, koji su odlučili da se kraljeva “prava nadzora produžuju na unuke i praunuke, a to pravo kralju pripada čak i tokom života oca djeteta”.

Koenig, koja je napisala dvije knjige o historiji britanske kraljevske porodice, kao i brojne članke, kaže kako je zakon ponovo usvojen još jednom 1772. godine, kad je na vlasti bio kralj George III, a otad nikad nije bio mijenjan.

Zakon o starateljstvu još je uvijek aktuelan, a u posljednjih nekoliko desetljeća utjecao je na način na koji članovi kraljevske porodice odgajaju djecu, posebno kad je riječ o putovanju i edukaciji.

– Kad su princ Harry i William bili mali, princ Charles pitao je kraljicu mogu li djeca letjeti avionom u Škotsku, na šta je kraljica rekla da mogu – kaže Koenig.

– Tehnički, trebali su dozvolu za putovanje. Kraljica ima zadnju kad je riječ o takvim roditeljskim odlukama.

U slučaju kraljičine smrti starateljstvo Georgea, Charlotte i Louisa, ili bilo koje druge unučadi u palači, bit će preneseno na njihovog djeda princa Charlesa koji bi tad bio kralj.

Situacija će biti ista i s budućom djecom Vojvode i Vojvotkinje od Sussexa, princom Harryjem i Meghan Markle. Srećom, Koenig kaže kako palača ne “radi frku” oko tog zakona te sumnja da bi Charles, kojeg opisuje kao vrlo respektabilnog prema sinovom roditeljstvu, ikad zasjenio bilo kakve bitne odluke.

– Razumije da djecu žele odgojiti privatno… Jedina stvari koju bi Charles mogao tražiti je još fotografija – našalila se Koenig.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti