Lejla Damon za Azru: Dijete ratnog silovanja u BiH koje su usvojili novinari BBC-a

Piše: Redakcija

Lejla Damon jedna je od mnoge djece rođene nakon masovnih silovanja tokom agresije na BiH. Zbog traume koju je njena majka Safa preživjela silovanjem, Lejlu je devet dana nakon rođenja odbacila i ostavila u sarajevskom sirotištu. U toku rata iz Sarajeva preko Mađarske do Velike Britanije djevojčicu su odveli novinari BBC-a Dan i Sian Damon. Damonovi su Safu, koja je uspjela doći do bolnice na Koševu, intervjuirali nakon što je rodila Lejlu na Božić 1992. Istraumatizirana seksualnim nasiljem koje je pretrpjela, gledajući svoje dijete jedino što je mogla vidjeti bila je grupa agresorskih vojnika koji su je uzastopno silovali u zatočeništvu u Foči, te je tako britanskim novinarima dala saglasnost da Lejlu povedu sa sobom i daju joj šansu za normalan život. Sian i Dan Lejli su pružili bezbrižno odrastanje u Londonu, gdje ona živi i danas. Nazvali su je Lejla, otkriva nam ona sama iz Londona, jer su željeli da njeno ime ima veze s bh. korijenima.

– Roditelji koji su me usvojili su za vrijeme rata u BiH honorarno radili za „Sky News“ i snimali u sirotištu. Iz prve ruke su vidjeli kako je bilo djeci u ratu. Uspjeli su pronaći moju majku i jako ih je dirnula činjenica da ja nisam bila ništa kriva, a majka me toliko mrzila. Samo je vidjela ljude koji su je silovali – kaže Lejla za naš magazin.

Da je dijete silovane Bošnjakinje, Lejla je znala od malih nogu. Nikada Lejlini roditelji nisu tajili njen identitet, poticali su je i učili o BiH i traumama kroz koje je ova zemlja prošla.

Zbog traume koju je njenja majka Safa preživjela silovanjem, Lejlu je devet dana nakon rođenja odbacila i ostavila u sarajevskom sirotištu

Kompletnu priču s Lejlom čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Aktuelno izdanje magazina Azra

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti