Muzički spektakl u Sarajevu: Održan koncert „Indexi i prijatelji – Da sam ja netko”

Piše: Redakcija

U prepunom Domu mladih u Sarajevu sinoć je održan koncert u znak sjećanja na grupi „Indexi“. Brojna publika kao i neka od najvećih regionalnih muzičkih imena došla su u glavni bh. grad kako bi još jednom odali počast i podsjetili na muzičku ostavštinu benda kojeg po značaju za razvoj kulturne i muzičke scene ne samo Sarajeva i BiH već i svih centara bivše Jugoslavije, možemo zvati domaći Beatlesi.

Na koncertu su svirali nekadašnji članovi Indexa – Fadil Redžić, (bas gitara), Ranko Rihtman, Neno Jurin i Kornelije Kovač (klavijature), Peco Petej (bubnjevi) i Muris Varajić (solo gitara).

Pjesme Indexa zajedno s publikom pjevali su između ostalih i Dado Topić, Neno Belan, Mladen Vojičić Tifa, Giuliano, Boris Novković i Jasna Gospić-Sparavalo. Priliku da otvori koncert dobio je Giuliano koji je izveo pjesmu „Plima“.

– „Indexe“ sam slušao cijeli život. Čast mi je što sam ovdje večeras i što sam imao priliku da otvorim koncert. Sarajevo volim i Sarajevu se uvijek vraćam – kazao nam je Giuliano.

Iz Hrvatske je u „Dom mladih“ stigao i Dado Topić, koji je za naš portal prisjetio zlatnog perioda „Indexa“ i Davorina Popovića.

– Nisam imao sreće da Davorina Popovića često vidim niti da razgovaram s njim, sretali smo se tek tu i tamo u prolazu, ali mnoge stvari o njemu znam iz priča drugih ljudi koje poštujem i kojima vjerujem. Kada oni nešto kažu za Davorina, onda je to suština i istina i to je ono što vjeruješ. Kakav je Davorin bio čovjek, umjetnik, pjevač? Jednom riječju neponovljiv. Imao je takvu interpersonaliziranu interpretaciju koju je nemoguće kopirati, njegov način osjećanja pjesme koju on pjeva, nije pjevao samo Davorin nego i njegova duša i srce i njegov glas koji su onako u cjelini- kazao je Dado Topić.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti