Đorđe Balašević: Kako je “Provincijalka” zauvijek osvojila njegovo srce

Piše: Redakcija

Priča se da je svoje pjesme Đorđe Balašević posvetio svojim ljubavima iz mladosti. Mnoge od njih, postali su hitovi, a na njegovim koncertima često se mogu sresti generacije zaljubljenih u njegove stihove. Ipak, Đole je svoju ljubav poklonio Oliveri, mladoj studentici iz Zrenjanina koju je upoznao u domu u kome je stanovala tokom studija u Novom Sadu. Svojevremeno je Đole koji je već tada bio jako popularan, rado svraćao do studentskog doma gdje je i počela velika ljubav. Kako je jednom rekao, ljubav nije krio i svi su znali za njih. Bilo je kaže i onih koji su ga odvraćali od veze sa Oljom, govoreći mu da je nije za njega. 

-To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svijetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici pa mi govorili: “Šta ti zavlačiš onu djevojku”, a bilo je i raznih scena- rekao je Balašević. 

Balašević je često dolazio na igralište koje se nalazilo u blizini doma. Iako je dolazi kako bi igrao fudbal sa prijateljima, njegovu pažnju ukrala je jedna studentica sa obližnjeg prozora studentskog doma. 

-Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu – rekla je Olja Balašvić u jednom intervjuu. 

Pjesma “Provincijalka” posebno je draga Olji i Đoletu. Đole je u stihove ove pjesme pretočio njihovo poznanstvo i ljubav koja je ubrzo došla. Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živjela, danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka… Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.”

-On tvrdi da je ta pjesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala bilješke sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negdje zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svjetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pjesma to na vrlo lijep način ispričala- rekla je Olja. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti