Pokrenuta peticija: Britanci ne žele da plate svadbu princeze Eugenie

Piše: Redakcija

Iako je održano prošle sedmice, u Britaniji je vjenčanje princeze Eugenie i dalje glavna tema. Naime, razlog svakako treba naći u činjenici da je britansko stanovništvo pokrenulo peticiju koja je direktno vezana za ovo vjenčanje. 

– Ne želimo da Vlada koristi novac poreskih dužnosnika kako bi se finansiralo vjenčanje princeze Eugenie i njenog supruga Jacka. Želimo da se javno objave svi troškovi za svadbu te da se novac vrati građanima – napisano je u peticiji koja će biti prihvaćena ukoliko skupe 50 hiljada potpisa, a do sada ih imaju 49.398.

Podsjećamo, Eugenie i Jacka su se vjenčali na svečanoj ceremoniji koja je održana u kapelici St George u engleskom Windsoru, a kojoj je prisustvovalo  850 zvanica, među kojima i brojne poznate ličnosti. Princezu od skandala, kako je zovu mediji, do oltara je dopratio otac, princ Andrew, a svi su bili oduševljeni njenom haljinom.

Eugenie je izabrala vjenčanicu dizajnerskog dvojca  Petera Pilottoa i Christiophera De Vosa, otvorenih leđa i ramena, a za ovaj model se odlučila zbog posebnog razloga. Naime, ona je s 12 godina imala operaciju leđa, koja je ostavila ožiljke, a ovom prilikom ih je ponosno pokazala. Kao i ona koju je u maju nosila vojvotkinja Meghan Markle, i njena vjenčanica je na sebi imala brojne simbole: „magareći trn“ – simbol za Škotsku, djetelinu kao posvetu Irskoj i ružu koja je simbol regije York. Za vjenčane cipele odabrala je model dizajnerice Charlotte Olympije, dok je na glavi imala kraljicinu tijaru „Greville Emerald Kokoshnik“ iz 1919. godine.

Pogledajte ko je sve prisustvovao vjenčanju. 

Foto: AFP

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti