Sinead O’Connor: Teška životna priča podstakla pjevačicu da pređe na islam

Piše: Redakcija

Irska pjevačica Sinead O’Connor jedna je od onih poznatih osoba za koju svi znaju zahvaljujući, uglavnom, skandalima kojima je sklona. Naime, ona je prilikom gostovanja u popularnom američkom showu Saturday Night Live u kojem je trebala otpjevati  pjesmu, prisustvo kamera na probi iskoristila kako bi pokazala  fotografiju afričkog djeteta, a cilj joj je bio da skrene pažnju  na probleme Trećeg svijeta što su producenti emisije smatrali pozitivnim. No, ona što je uslijedilo tokom prenosa  uživo, šokiralo je sve. Naime, ona je tokom nastupa uživo izvadila fotografiju pape Ivana Pavla II, te je pred milionskim auditorijumom pocijepala uz poruku da se treba boriti s pravim neprijateljima. 

Ovaj njen postupak uticao je na činjenicu da ju je publika sve manje voljela, a brojne kolege, među kojima i Madonna, su je kritizirale zbog toga. Sve to je uticalo na pojavu psihičkih problema kod ove pjevačice, te se u godinama kasnije borila s bipolarnim poremaćajem i depresijom. Ignorirala je savjete ljekara,  otkazivala turneje, a zbog svega je na kraju bila i hospitalizirana jer je nekoliko puta najavljivala kako će sama sebi oduzeti život. Prije dvije godine je na društvenim mrežama otkrila kako joj je zdrastveno stanje jako loše. Naime, ona je s fanovima podijelila to da je  oboljela  od raka, a tokom operacije joj je oštećena jetra. 

No, ono što je tek kasnije otkriveno je da njeni psihički problemi nisu samo posljedica toga što joj je publika na određeni način okrenula leđa. Naime, kako je otkriveno Sinead je tokom djetinjstva mučena od strane svoje majke koja je imala posebnu sobu za njeno zlostavljanje. 

Sve životne poteškoće uticale su na njenu odluku da promijeni vjeru, te je s katoličanstva prešla na islam i promijenila ime u Shuhada Davitt. 

– Želim ponosno objaviti da sam postala muslimanka. Bio je to prirodni zaključak mog inteligentnog teološkog putovanja. Sve svete knjige vode prema Islamu – napisala je ona na svom Twitter profilu i dodala da je spas od životnih poteškoća pronašla u vjeri. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti