Facilitas Healthcare: Više od 85 posto pušača koji su nam se obratili, zauvijek su ostavili cigarete

Piše: Redakcija

Svake godine, 5.400.000 ljudi širom svijeta umire od direktnih posljedica konzumacije duhana i duhanskih prerađevina – SZO. Koliko malo mislimo na naše zdravlje pokazuju i istraživanja koja pokazuju da u cijelom svijetu čak 1,3 milijarde osoba konzumira cigarete, a svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre pet miliona ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da će jedna od dvije osobe koje trenutno konzumiraju cigarete umrijeti od bolesti povezane s pušenjem, a da u kategoriji višegodišnjih pušača svaka druga osoba umre u srednjim godinama.

Širom svijeta, već odavno, postoje klinike koje pružaju usluge odvikavanja od pušenja, s više od 20.000 uspješnih tretmana. FACILITAS CENTRI su do sada bili rasprostranjeni u više od 20 zemlja širom svijeta, a odsad imaju svoje predstavništvo i u Bosni i Hercegovini. Za sigurnost kvalitete u BiH pobrinuo se Facilitas, kao generalni zastupnik Facilitasa za BiH. FACILITAS CENTAR u Sarajevu je 25. predstavništvo FACILITAS CENTRA, otvoren je u novembru 2012. godine kao dokaz uspješnog rada matične kuće – Centra Facilitas u Njemačkoj. Posjetili smo ovu kliniku, gdje su nam potvrdili da se pomoću njihovog tretmana laserom za samo 90 minuta možete riješiti pušenja za sva vremena.

– Ovaj tretman odvikavanja od pušenja sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu, koji traje trideset minuta, klijenti se posavjetuju sa stručnim terapeutom, razgovaraju o pušačkim navikama te im se objašnjava postupak soft-laserske terapije. Nakon toga se prelazi na središnji dio terapije, koji traje 45 minuta i podrazumijeva stimulaciju 15 energetskih tačaka, a po želji i dodatne četiri tačke za praćenje tjelesne težine. Nakon tretmana u preostalih petnaest minuta terapeut klijentu pruža savjete za svakodnevni život, detoksikaciju i čišćenje organizma te promjenu životnih navika – rekla nam je Belma Šegić, menadžerica i terapeutkinja klinike “Facilitas” u Sarajevu.

 Šta podrazumijeva stimulacija 15 tačaka?

– Stimulacija 15 tačaka podrazumijeva skidanje osobe s fizičke ovisnosti. Simptoma poput depresije, glavobolje ili nervoze nema, a ako ih ima, minimalni su, što najbolje mogu osjetiti klijenti koji su sami pokušali prestati konzumirati cigarete. Procent uspješnosti tretmana je trenutno 85-95 posto, a ukoliko klijent ponovno počne konzumirati cigarete u roku od tri mjeseca, ima pravo na besplatan tretman, iako je to mali procent klijenata, u prosjeku 5-15 posto.

Vrlo je visok procent “izliječenih” pušača koji koriste vaše usluge, od čak 85 procenata. Čemu, u vašem tretmanu, možemo zahvaliti tome?

– Naš laserski treman djeluje upravo na ono s čim se pušači suočavaju po prestanku pušenja. Blokiranje potrebe za cigaretom čini naš tretman jedinstvenim. Nakon urađenog tretmana, balansira se stanje u organizmu. Krize koje se javljuju nakon prestanka pušenja s našim tretmanom su minimalne ili ih uopće nema. Svaki pušač koji je barem jednom prestajao pušiti, zna da se javljaju siptomi poput depresije, nervoze, anksioznosti, a s “Facilitasovim” tretmanom spomenuti siptomi se uopće ne pojavljuju.

 Koliko je procent tzv. povratnika cigaretama?

– Otprilike 15 posto. To su, obično, oni “neposlušni” klijenti, koji se ne drže naših savjeta. Veoma je bitno da, tokom razgovora, koji je sastavni dio našeg tretmana, naši klijenti shvate da se ne oslobađaju nečega lijepog, oni se oslobađaju klasične droge, odnosno ovisnosti. U zapadnim zemljama već postoje komune za odvikavanje od cigareta kao što su komune za odvikavanje od heroina. Zbog toga je ozbiljnost klijenta veoma bitna.

Kako nastavljate komunikaciju sa svojim klijentima nakon tretmana?

– S našim klijentima ostajemo u kontaktu tri mjeseca. Prvih pet dana, u dogovoru s njima mi ih informišemo, telefonskim pozivom, porukama ili e-mailom, šta se dešava s njihovim organizmom, i na raspolaganju smo im 24 sata. U roku od tri mjeseca, ukoliko se desi da klijent ipak zapali cigaretu, potrebno je da odmah dođe kod nas, na ponovni tretman. Taj tretman je GRATIS. U dosadašnjoj praksi takvih slučajeva imali smo vrlo malo.

Koliko Bosanci i Hercegovci žele da se riješe cigareta, Vaša iskustva?

– S obzirom na to da je kod nas tradicionalno da se konzumiraju cigarete, mislili smo da će “Facilitas” teško naći put do svojih klijenata. Međutim, prevarili smo se. Ipak, naš narod postaje svjestan štetnosti cigarete. Osim zdravstvene koristi, naš tretman je isplativ i finansijski. Svaki naš klijent može otići na našu zvaničnu web stranicu, i uraditi kalkulaciju, koliko novaca potroši na cigarete i za koliko se naš tretman isplati. Razlog naše uspješnosti je i upravo jedinstvena cijena, koju nudimo u odnosu na zapadne zemlje, tako da nam dolaze klijenti iz drugih zemalja, nedavno smo imali klijenata iz Austrije, ali i iz Iraka i Sirije.

Nudite i čaj za oporavak organizma. O kakvom sastavu je riječ i koliko košta?

– Riječ je o originalnom, organskom “Facilitas” čaju. Pomaže klijentima da se što prije oslobode otrova iz organizma. Potrebno ga je piti litru do dvije dnevno. Cijena je 20 KM.

Koje Vaše usluge se najviše traže?

– Osim odvikavanja od pušenja, radimo i tretmane antistresa i kontrole težine. Antistres tretman podrazumijeva paket od tri tretmana, u razmaku od dva do četiri dana. Jedan tretman traje 35 minuta. Laserska i bioelektrična stimulacija devet akupunkturnih tačaka na ljudskom uhu djeluje opuštajuće, relaksirajuće, smanjuje broj otkucaja srca u minuti, smanjuje osjećaj nervoze, tjeskobe, potištenosti i depresije. Poboljšava energiju i regenerira tkiva. Antistres tretman je djelotvorna zamjena tabletama za spavanje ili za smirenje i lijekovima protiv depresije. Kako je istakla terapeutkinja Šegić, ovi tretmani pomogli su klijentima s posttraumatskim stresnim sindromom, i u “Facilitasu” se time mnogo ponose.

Kolika je uspješnost Vaše metode u liječenju ovisnosti o alkoholu i u smanjenju tjelesne težine?

– Odvikavanje od alkohola još nije uključeno u ponudu, ali i to će se u skorije vrijeme promijeniti. Tretman kontrole težine podrazumijeva, također, paket od tri tretmana, u razmaku od dva do četiri dana. Jedan tretman traje 40 minuta. Istraživanja su pokazala da se stimulacijom 11 akupunkturnih tačaka na ljudskom uhu kod pacijenta mogu umanjiti apetit i želja za hranom, ubrzati metabolizam, kontolirati osjećaj gladi, povećati nivo endorfina. Stopa uspješnosti ovog tretmana je od 85 do 94 posto, iako rezultati variraju od osobe do osobe. Suvišni grami i centimetri postepeno će se povući.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti