Jose Mourinho: Ženski vlažni san broj jedan

Piše: Redakcija

Ne vole ga mnogo, kritiziraju mu taktiku, nazivajuću ga “nogometnim zlom” no njega nije briga. On zna što želi i to što poželi uvijek dobije. On je Jose Mourinho, najveća sportska zvijezda današnjice.

Kada je veliki trener Sir Bobby Robson 1992. prihvatio poziv iz Portugala te postao trener Sportinga, portugalski mu baš i nije nio jača strane, no ljubazni poslodavci su se potrudili i velikom majstoru nogometne igre pronašli i solidnog prevoditelja, 29 – godišnjeg nastavnika engleskog No Robson će se uvidjeti da njegov asistent nije obični tumač, nego će postati jasno da taj mladi čovjek razumuje nogometnu igru u svakom njnom segment i još više od toga. Neobični nogometni asistent se zvao Jose Mourinho i ne samo da je poznavao tajne nogometa, on je znao kako da ta igra bude efikasnija i da na kraju rezultira pobjedom. Robson je mladom asistentu kao probni zadatak dao praćenje utakmica protivničkih timova. Ono što je na papiru dobio bilo je šokantno dobro, čak i za jednog Robsona koji je na nogometnim terenima proveo više od pedeset godina, te mislio da sve zna.

– On bi se vratio i u ruku mi stavio dosije koji po svemu bio prva klasa. Znam dobro šta pričam kada kažem “prva klasa”. Tako “dobro” bilo je dobro kao malo što u mom životu. On je bio tad u svojim ranim tridesetim, nikada nije bio igrač, nikada nije bio trener u pravom smislu te riječi, a davao mi je izvještaje tako dobro napisane kakve moje ruke u životu nisu držale – rekao je 2005. sir Bobby Robson.

Niko kao on

Robson i Morinho su se nastavili družiti i dopisivati i kada su im se životni i poslovni putevi razišli, I kada je Robson polako posustajao pred godina i bolešću,a Mourinho postajao najbolji najkontroverzniji sportski radnik svih vremena. Bobson je preminuo 2009. nakon duge borbe sa rakom ždrijela no njegov učenik svog učitelja nikad neće zaboraviti.

– Ja njemu dugujem tako mnogo. Bio sam niko u nogometu kada je on on došao u Portugal. Pomogao mi je da radim za za dva ovdašanji kluba (Sporting i Porto) i odveo me u jedan od najboljih klubova na svijetu, u Barcelonu. Mi smo bili veoma različiti, ali od njega sam dobio ideju šta znači biti vrhunski trener. On je čovjek od akcije, on je insistirao na direktnom kontaktu sa igračima. On je takođe trener koji se fokusira na napad. Ako igru podijelite na tri dijela, rekli biste da se Robsonova taktika fokusira na zadnju trećinu. To za znači i da meni nije preostalo ništa drugo nego da se posvetim odbrani – govorio je 2005. Mourinho.

O njegovoj taktici se nema mnogo toga reći, osim da je i ovdje izuzetak. Dok svi nogometni treneri ovog svijeta sve svoje napore, skrivene taktike i potenecijale svojih igrača polažu u napad, Mourinho radi po svom, koncentrirajući se na odbranu i izluđivanje protivnika, kako igrača tako i navijača.

– Ja cijenim Mourinhovu mogućnost da izvuče najbolje iz igrača i nema sumnje da je on maestro kada je takvo nešto u pitanju, ali za mene je teško pojmiti kako se može igrati kada je glavna zadaća tima da ne ostvari pobjeda. Uz najveće poštovanje i moj otac bi mogao biti odbrambeni igrač za Chelsea i izgledati impresivno na terenu – komentirala je Mourinhovu igru u maju ove godine bivša engleska nogometna zvijezda Michael Owen.

Niko danas, osim možda Seppa Blatera šefa FIFA, nije tako omražen u nogometnom svijetu kao što je što omražen Jose Mourinho. Mrze ga navijači, oni protivnički naravno jer njihove timove ponižava i vraća kući oborenog nosa, ne vole ga kolege iz struke sa kojima je u vječitoj zavadi, nije u pretjerano u dobrim odnosima ni sa novinarina i rijetko daje intervjue. Ne voli ga pretjerano ni UEFA, a šef sudija u UEFA, čovjek po imenu Volker Roth, nazvao ga je „neprijateljem nogometa”. No i pored svega toga, on je i dalje najtraženije ime u svijetu nogometa. Ako imate sina i vidite budućnost svog potomka u poslu s loptom, sanjat ćete da njegovo ime bude u timu koji vodi Jose Mourinho. Tim koji vodi Jose Mourinho je družina pobjednika. Mnogo se pitaju šta je zapravo dobitnička formula ove portugalske svađalice i najpoznatijeg mrguda današnjice.

– Ja sam uvijek spreman. Što je veći pristak, to sam ja jači. U mom Portugalu, mi kažemo “Veći brod – jača oluja”. Na moju sreću, ja sam uvijek bio u velikim brodovima – rekao je ovaj kontroverzni trener svojevremeno.

Životni put i karijera Josea Mourinha, jedinstveni su fenomeni ne samo u svijutu sporta i nogometa, nego i jedinstveni primjer profesionalnog uspona u kapitalističakom svijetu ponude i potražnje.

– Mourinho je jedinstven primjer dobrog odgoja i idealanog obrazovanja, uz dodatak najboljeg iskustva u historiji zapošljavanja – smatra škotski nogometni stručnjak Andy Roxburgh.

Dječak koji je volio urednost

Priča o Joseu Mourinhu počinje 26. januara 1963. kada je u porodici srednje klase, u portugalaksoj Setubi rođen dječak po imenu José Mário dos Santos Mourinho Félix. Prijetelji ga od malih nogu poznaju pod nadimkom Ze.

– On je bio perfekcionista od svojih malih nogu. Već sa pet godina on bi išao u školu sa svojim olovkama, bojicama, linijama, perfektno poredanim i smještenim u njegovoj pernici – sjeća se njegova majka, penzionirana nastavnica.

Ipak, ljubav prema školi nije mogla kod malog Portugalca biti jača od ljubavi prema nogometu. Joseov otac je bio profesinalani nogometni golman a zatim i menadžer nekoliko značajnih portugalskih ekipa. Na putovanjima ga je pratio njegov mlađi sin, često i mimo očeve volje.

– Kada je on napunio 13 ili 14, ja sam postao menadžer i morao sam putovati. Jose bi se našao način da se pojavi tamo sam ja išao. Bilo da je došao u društvu trenera ili kamionom za ribu, uvijek bi nekako došao na moje utakmice vikendom. Počeo je upravljati momcima koji su se brinuli o loptama. Našao bi sebi i “poziciju”, obično iza naše klupe. Davao bih mu upute koje bi on prenosio igračima, trčeći na drugu strani terena kako bi ih saopćio njima. Tako je on vrlo rano počeo radit na taktici i sistemima igre – kaže njegov otac Felix.

Mladi Jose Mourinho se okušao i kao nogometaš, kako u lokalnim klubovima u svojoj rodnoj Setubi, tako I u drugim nižerazrednim klubovima u svom rodnom Portugalu. No, bez velikog uspjeha.

– Ja sam inteligentan čovjek. Već sa svoje 23 godine znao sam da ne mogu postići nešto više. Druga portugalska liga je bila plafon za mene – prisjeća se Mourinho.

Kao mladić i srednjoškolac, Jose je bio veoma bistar i marljiv, te je njegova majka sanjala da njen sin postane ugledni biznismen. Upisao je i studij ekonomije koje je napustio vrlo brzo – nakon samo jednog dana. Zatim je upisao Sportske nauke, te se u narednih nekoliko godina dodatno educirao u polju psihologije, motivacije i sportskih vještina na raznim visokom školoma širim Evrope. Čekao je svoju priliku te je jedno vrijeme radio i kao profesor portugalskog jezika u jednoj lisabonskoj srednjoj školi.

– Sve dok se on nije pojavio niti jedna djevojka nije željala ići na časove portugalskog, ali odjednom niko više nije tražio opravdanje od doktora – opisuje jedan njegov bivši učenik euforiju među učenicama kada se u školi pojavio 25 – godišnji zgodni profesor.

Prilika njegovog života će ipak ukazati u vidi prosijedog engleskog nogometnog stručnjaka koji je došao u Portugal kako bi u nekada čuvenom, a tada posrnulom Sportingu spasio što se spasiti može.

– On mi se sam predstavio na aerodromu. “Pozdrav Mister. Ja sam Jose Mourinho i predsjednik kluba me je unajmio kao vašeg tumača. Nadam se da ću vam biti na usluzi” – prisjećao se 2005. Bobby Robson u intervjuu Guardianu svog prvog susreta sa tada anomimnom nastavnikom i sportskim asistentom Joseom Mourinhom.

Taj kurtoazni susret na lisabonskom aerodromu biće zapravo “Dan D” ne samo u životu izvjesnog Josea Mourinha koji će samo deset godina poslije sa Portom postati prvak Evrope i “Gospodin Posebni”, nego će trenutak nakon kojeg u svjetskom nogometu više ništa neće biti isto. Jedan siromašni, anonimni nastavnik sa periferije Evrope postat će nogometni princ i tako dokazati da bajke mogu postati realnost. Dovoljno je da bajku pjevuši Jose Mourinho, čovjek koji se ne rađa dva puta.

Modna ikona

Trenutni trener Chelsea možda nije omiljen kod kolega, sudija i navijača no jedna ga struka jako, jako cijeni. Jose Mourinho ima status modne ikone, te se uz Pepa Guaradiolu smatra najbolje obučenim muškarcem u svijetu sporta. Modni kritičari ga obožavaju i on se trudi da to povjerenje sačuva.

– U svojoj odjeći se volim osjećati komforno. Opsjednut sam kvalitetom – vuna mora biti najbolja, polo majice moraju biti kvalitetne. Opsjednut sam dodirom – veliki zimski kaputi, čisti kašmir. Više me zanima kvaliteta i ono što se rukom osjeti nego sam stil – ali ja volim da se osjećam dobro – smatra on.

 Žena maštaju o njemu

Nema mnogo onih koji vole Mourinha. Vole ga recimo navijači Porta, Intera – i žene ! Tako bar glase rezultati velikog istraživanja kojeg je 2010. proveo italijanski ženski magazine ‘Diva e Donna’. Za Italijanka je ovaj čovjek najseksi sporstka zvijezda i ako bi nirale birale ljubavnika, to bi bio upravo on.

– Na pitanje “Kakvu bi on ima imao ulogu u vašem životu”, čak 48 posto Italijanski je odgovorilo bez razmišljanja “Ljubavnik”. Razlog? Jer je ličnost koja odiše povjerenjem. On je pravi muškarac – rekle su Italijanke, postavivši ga ispred nogometaša Fabija Kanavara.

I poznate ljepotice sa italijanskih TV ekrana dijele mišljenja većine. Jedna od njih je i prekrasna Belen Rodriguez, argentinska starleta na privremenom radu u Italiji.

– On je veoma cool i izluđuje me, pa on „latinac” na kraju krajeva. On je tako samouvjeren i savršeno vlada svojim tijelom – kaže zgodna Belen.

Ženama se sviđe njegova samovjerenost i stav koji kaže da on zna šta želi i da na kraju ostvari ono što zacrta. Još jedan bitan podatak ide Joseu na ruku kada su žene u pitanju. On je Portugalac a muškarci iz ove zemlje su nezvanično najbolji ljubavnici u Evropi.

Jose Mourinho je u braku od 1989. sa svojom srednjoškolskom ljubavi Matildom sa kojom ima dvoje djece. No brak nije pretjerano sretan zbog Joseovih čestih ljubavnih izleta. Njihov brak je prije pet godina bio pred razvodom a mediji su špekulirali da je veliki trener u ljubavnom zagrljaju sa starletom Elisabetom Canalis.

O sijedim

– Sjećam se da su one počele stizati vrlo, rano. Imao sam 18 ili 9 kada sam dobio prvu sijedu. Moja baka mi je rekla da ih ne čupam jer je će izrasti njih sedam za svaku koji otkinem. U isto vrijeme ja se uopće nisam previše brinuo o tome. Uvijek sam bio sretan sa genetikom koji mi je podarila moja porodica, sa tako mnogo bijele kose, ali niko u mojoj porodici nije ćelav ili ima sasvim malo kose. Moja supruga mi stalno govori „Da se nisi usudio da sakriješ neku od njih, jer to volim, takvo kakvo jeste”. Zato ja nikad nisam imao problema sa svojim sijedim – kaže Mourinho.

O hrani

– Mislim da je najbolja hrana ona u Portugalu. Možda jer sam rođen tamo, ali da tamo najbolja hrana uopće. Možete to reći i za francusku ili italijansku kuhinju, koje su OK, ali portugalska je najbolja, ne samo zbog kvaliteta onoga što tamo možete naći, poput nevjerovatne hrane, nego zbog načina na koji ljudi kuhaju u Portugalu, smatra Mourinhio koji se ne stidi reći da u životu nikad ništa nije skuhao.

Ibrahimović o Mourinhu

Mourinho nema pretjerano visoko mišljenje o Cristanu Ronalno, nezvanično najboljem igraču svijeta. Za njega je najbolji igrač Zlatan Ibrahimović. Ovu dvojicu prznica veže i posebno prijateljstvo, a evo kako Ibra opisuje Josea u svojoj biografiji.

– Jose Mourinho je velika zvijezda. On je osvajao i Ligu prvaka sa Portom. Bio mi je i trener u Interu. On je krasan. Prvi put kad je sreo Helenu, šapnuo joj je: ” Helena imaš samo jedan zadatak, pusti ga da spava i razveseli ga.” Momak govori što hoće. Ja ga volim. On može voditi vojsku. Ali i brine također. Dok sam bio u Interu, svakodnevno mi je slao poruke i pitao kako sam. On je Guardiolina suprotnost. Ako Mourinho osvijetli jednu prostoriju, Guardiola navuče zavjese – piše Zlatan.

O Gospodinu Savršenom

Molim vas da me ne zovete arogantnim, ali ja sam prvak Evrope i mislim da sam „Gospodin Posebni” – Mourinho na predstavljenu u Chelsea 2004., kada je sam sebi dao nadimak „Special One”.

Obični  nastavnik

Kako god, ali on je bio običan nastavnik kada sam ga prvi put sreo – Sir Bobby Robson

Džokej

Čovjek prvo mora postati konj da bio džokej – Mourinho o tome zašto nije imao značajniju igračku karijeru

O  Guardioli i ćelavosti

– Kada uživate u svom poslu, ne gubite kosu, a Guardiola je ćelav. On znači ne uživa u fudbalu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti