Sanela Prašović-Gadžo: Nikada me nisu odbili

Piše: Redakcija

Ko je na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu u Rovinju imao priliku slušati samo jednu panel raspravu iz područja novinarske struke, čuo je, između ostalog, sljedeće: “…sve rasprave su uzaludne i bespotrebne, važan si medij onoliko koliko se citiraš”.

“Interview20”, televizijski serijal koji se proizvodi u privatnoj produkciji, odnosno u koprodukciji produkcijske kuće TIM System Media House i kompanije BH Telecom, a emitira već treću sezonu u programu BHT1, egzistira upravo na ovom principu… Najviše je citirana i prenošena emisija izvan granica BiH.

Urednica i voditeljica ove emisije, te vlasnica TIM System Media Housea, Sanela Prašović-Gadžo, naglašava da je sa svojim saradnicima željela i postići upravo to – napraviti ozbiljan medijski projekt koji će gledateljima ponuditi nešto novo.

Je li u novinarskom poslu danas kuriozitet emitirati osam emisija uzastopno s osam predsjednika država? Sigurno jeste. No, Sanela ovu činjenicu ne smatra samo vlastitim uspjehom, već i uspjehom Državne televizije i same BiH.

– Željeli smo uraditi, uistinu, nešto drugačije, približiti nepoznato, istražiti daleko, spojiti nespojivo. I tako smo realizovali niz intervjua s osam predsjednika država, što nikada nikome nije uspjelo u jednom serijalu uzastopno.

Posljedica je bilo to što su jedni od drugih saznavali, zapravo, šta jedan lider misli o ovom drugom, kako mogu neke prepreke prevazići, probleme riješiti. Predsjednici su počeli da se sastaju, a meni i ekipi su priznali da je jedan od razloga upravo naš serijal – kaže Prašović-Gadžo u intervjuu za naš magazin.

Među intervjua s državnicima ovih prostora, intervju sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem naročito je izazvao veliku pažnju. Je li Vas Nikolić iznenadio odgovorom u vezi sa Srebrenicom i ratom u BiH?

– Taj intervju je uistinu bio poseban. Vrlo poseban, rekla bih. Priznajem da nisam baš očekivala da će predsjednik Republike  Srbije Tomislav Nikolić da kaže: „Evo ja klečim, ja klečim zbog zločina koji su se dogodili u Srebrenici”.

Očekivala sam uopćeno diplomatsko izvinjenje, ali „klečanje” nikako. No, mislim da je to jednostavno bio takav razgovor u kojem ja nisam vikala, prekidala, bila navalentna, već naprotiv, kao nikada prije bila sam potpuno smirena, sigurna u sebe, tiha, ali dovoljno glasna da se nas dvoje odlično razumijemo.

I produkt toga je bio intervju koji je bio medijska bomba u cijelom svijetu, sve vodeće i one manje tv-stanice su reemitovale izvinjenje i „klečanje” Tomislava Nikolića. Da, posebno sam ponosna na tu priču.

 Šta se desilo nakon što su se kamere ugasile. Znao je sigurno kako će odjeknuti njegove riječi?

– Tomislav Nikolić je bio savršeno svjestan svih svojih  izgovorenih rečenica. Ponašao se kao da je to bio teret koji je jednostavno morao da skine sa sebe. I eto, uradio je to. Ja ovdje želim naglasiti jednu činjenicu. Naime, ja sam i s Nikolićem kao i sa svim drugim predsjednicima, razgovarala baš kao s predsjednikom države, uvažavajući njegovu službenu poziciju. Mislim da je on to prepoznao i zato odlučio baš meni ispričati tu priču. Nakon intervjua smo se rukovali, snimili zajedničke fotografije za press i lijepo još ispričali o svemu. Oboje svjesni šta smo nekoliko trenutaka prije uradili.

U neformalnom razgovoru ste mi iznijeli zanimljiv podatak, a to je da ste u prilici bez ikakvog pritiska sa strane birati svoje goste i isključivo Vi odlučivati o temama o kojima ćete razgovarati. Koliko god paradoksalno zvučalo, mnoge Vaše kolege nemaju taj komoditet. Jeste li uvijek bili u prilici da u tom smislu budete beskompromisni u poslu?

– To je iskreno tako i, uistinu, jeste pravi luksuz i ja sam ponosna što se upravo tako realizuje emisija INTERVIEW20, koja je u vrhu gledanosti ne samo u BiH nego i izvan granica naše države. Mislim da gledatelji to prepoznaju, tu spontanost i neposrednost. U mom serijalu nema „namještenih” gostiju niti dogovorenih pitanja.

Postoji li iko koga ste s ovih prostora željeli ugostiti u emisiji, a da Vas je odbio, ako da, kakav je način birao da kaže – Ne!?

– Nisam dobila odbijenicu, više je to bila  tek „čekaonica”. Dakle, zatražim intervju pa onda čekam slobodan trenutak. Evo, primjerice, Novaka Đokovića sam čekala skoro godinu, no dočekala sam!

Ko je bio najživopisniji gost?

– Nekoliko emisija je, uistinu, bilo posebno. Đoković, prije svega, sjajan! Zatim predsjednik Crne Gore Filip Vujanović s kojim se osobno poznajem dugo godina i s kojim sam otvorila ovaj serijal. Naime, Vujanović je napustio odmor i u nedjelju otvorio kabinet samo zbog snimanja. Sretna sam što tako važne osobe prepoznaju ovaj projekt i mene osobno. Predsjednika Josipovića smo snimali u subotu, a Ivicu Dačića kasno navečer.

Dačić je, inače, zasigirno bio najzaigraniji sagovornik, a Fahrudin Radončić najdirektniji s najsmjelijim izjavama. I svi sportisti s kojima sam razgovarala bili su, uistinu, odlični. Priznat ću, emisije sa sportistima su mi srcu najdraže, iako nikada nisam imala ambiciju da postanem sportski novinar, niti je sada imam.

Koje emisije se još realiziraju u okviru TIM System Media Housea?

– Moja produkcijska kuća realizuje, izuzev serijala INTERVIEW20, još i serijal o zaštiti okoliša Ekologika i serijal o poljoprivredi Izazovi poljoprivrede. I te dvije emisije emituje BHT1.

Ovdašnja javnost Vas pamti još iz perioda kada ste bili dio kolektiva FTV-a. Zbog čega ste otišli iz „Sivog doma”?

– Zbog puno toga. Nakupilo se u meni tokom trudničkog odsustva mnogo toga. I onda sam se vratila i dala otkaz na FTV-u. Želja da budem uz Hanu kada sam joj najpotrebnija bila je veća od želje da radim, a da ona raste kao što je Lana rasla uz moje roditelje dok sam ja radila i javljala se iz cijelog svijeta.

Šta je bio glavni razlog Vašeg povratka u novinarske vode?

– Iskreno, nikada nisam otišla iz tih voda, jer sam nastavila raditi u privatnoj produkciji. A na ekran sam se odlučila vratiti jer sam imala upit za taj angažman i jer sam vjerovala u sebe da opet mogu početi od nule i napraviti jednu od najboljih emisija u državi. I evo, uspjela sam. I danas sam sretna zbog toga! I vrlo ponosna na projekt INTERVIEW20, koji je moje autorsko djelo!

Nakon određenog novinarskog radnog staža, kada se praktično urade razgovori sa svim relevantnim ličnostima, mahom se gubi i euforija zbog dobre priče. Drugim riječima, osjeti se određena zasićenost poslom. U čemu Vi danas naročito pronalazite motivaciju za rad, može li odgovor biti, zapravo, i najjednostavniji, a to je, da je dovoljno jako voljeti ono što se radi?

– Ja toliko volim ovaj posao da bih ga radila i sa 88 godina! To je u čovjeku. Nikada nisam umorna za dobru priču i kvalitetnog gosta i pristajala sam, primjerice, usred zime sjesti u auto pa snimiti jedan intervju u Mostaru, a onda ponovo sjesti u auto u dva popodne i pravo preko Hercegovine, Crne Gore, Kule, Kosova doći do Skopja na dogovoreni intervju s premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim. Nakon, dakle, 12-13 sati vožnje! Šta je taj posao ako ne ljubav? I sve to ne bih uspjela bez podrške svog supruga i porodice.

Vi ste majka troje djece. Kada ljudima koji Vas uopće ili tek površno znaju govorite o njima, kojim riječima ih opisujete? Jeste li tip mame koja pretjeruje u pohvalama ili tip mame koja ima mjeru?

– Nikada nisam bila od onih roditelja koji svoju djecu dižu u nebesa opisujući ih kao najbolje, najpametnije, najobdarenije sportskim ili muzičkim vještinama. Djeci treba dati da se sama razvijaju uz našu pomoć i usmjeravanje, a nikako uz teror i pritisak te cilj da ispune sve naše frustracije i želje. Djeca u djetinjstvu treba da se igraju i ja sam sretna što je moja Hana, koja ima osam godina, cijelo ljeto provela vani, u dvorištu s klincima. Znam mama koje su tjerale djecu da pročitaju brdo knjiga, da idu na barem pet sekcija, da uče tokom raspusta za uspješan start sada u septembru. To je i tužno i smiješno. Hana pohađa Međunarodnu školu i govori, čita i piše engleski jezik. To je jedino što ću reći, a ovo dvoje ostalih (Lana i Ilijas) su toliko odrasli da o njima ne smijem ništa da kažem, jer će me ukoriti.

Živimo u potrošačkom vremenu gdje sve ima svoju cijenu, ali ne i naročitu vrijednost. Čemu učite svoju djecu?

– Učim ih da vjeruju u sebe, da sa mnom i suprugom razgovaraju o svemu i da znaju da sve što rade sada ima utjecaja na ono što će im se dogoditi u budućnosti. Dakle, ako žele biti doktori, onda moraju jednog dana upisati Medicinski fakultet.

I svojim klincima sam usadila u glavu da uvijek, ali uvijek ako su vani moraju imati u novčaniku novac za kafu, sok i taksi za povratak kući, i da nikada ne dozvole da ih neko ucjenjuje i maltretira zbog jedne kafe ili vožnje kući. Drago mi je što je Lana kojoj je 19 i po godina to prihvatila, Ilijas ionako ne ide van bez novca za sebe i djevojku, a Hana je još premlada, ali jako dobro shvata sve o čemu sam sada pričala.

Kakvim ljudima volite biti okruženi?

– Iskrenim! Ne podnosim laž, licemjerstvo, odglumljena prijateljstva. Okružena sam iskrenim i pravim prijateljima.

Volite li prijatelje, naprimjer, dočekivati u svojoj kući, kuhate za njih? Jeste li i privatno vrlo komunikativni?

– Uvijek sam bila takva, otvorena  i komunikativna. I da, dočekujem goste, kuham, a o tome kakva sam kuharica mogu vam potvrditi moji prijatelji Amel i Dženita Gagula, ili evo Amela i Robert Špendl, ili moja Jasmina Hadžić. Oni provjereno znaju kako pravim teleći vrat ili oradu, ili panakotu…

U čemu je suprug bolji od Vas?

– U mnogočemu! On je smiren, staložen, oprezan, odgovoran i ima ljepšu kosu od mene (smijeh). Ja sam, s druge strane, kao uzburkano more, hitra, ne razmišljam mnogo kada donosim odluke, brzo rješavam dileme, idem pa makar i pala. A moj Nehrudin neće nikada zakoračiti ako ne provjeri dobro, iz više izvora, kuda vodi taj put kojim će krenuti.

 Studirali ste pravo, je li Vam ikad žao što niste postali pravnica?

– Nije mi žao. Cijeli život je priča koju pišemo iz dana u dan. Puno sam radila, puno uspjela, puno putovala i danas se osjećam kao jedna potpuno realizovana osoba. I sretna sam kao žena, najsretnija sam supruga na svijetu i sretna sam  majka. Da sam mlađa, rodila bih bar još dvoje djece, jer ih toliko volim, da, kada vidim male bebe instiktivno se raznježim i oči mi zasuze.

 Vrlo vodite računa o svom izgledu. Pribojavate li se nekada starenja, kako slavite svoje rođendane?

– Rođendane slavim sa svojim najbližim. Godine ne krijem. U decembru ću napuniti 44 godine! Starenja se ne bojim, ali se s godinama lagano borim. Nije tajna da sam išla na mezoterapije i opet ću. Nije tajna da koristim skupe anti-age kreme i koristit ću ih. Nije tajna da sam često na dijeti i opet ću biti. Lijepo je biti uredan, dotjeran, voditi računa o sebi, pa čak i kada na licu bore ispišu svoju priču. I kada kreme više ne budu mogle pomoći, da, razmislit ću o hirurškim potezima.

Biste li se mogli zamisliti da ponovo radite kao novinar, urednik u okviru nekog sistema (državne televizije ili privatnog medija), ili ćete i dalje biti vjerni vlastitoj produkciji?

– Iskreno, imala sam prije mjesec ozbiljnu ponudu od ozbiljnih osoba iz ozbiljne tv-kuće za poziciju urednika Informativnog programa. I s moje strane to nije bilo moguće realizovati. Ja sam sada sasvim zadovoljna ovom pozicijom i slobodom u kreiranju emisija i svog slobodnog vremena. Teško bih se mogla zamisliti u drugačijem okruženju.

Na našim prostorima pokrenula su se dva važna internacionalna news kanala – AlJazeera i N1. Šta će to konkretno značiti za medijsko tržište ovih prostora?

– Drago mi je što postoje i žao mi je što Al Jazeeru ne prati gledanost i zainteresovanost većeg gledateljstva. Kako će proći N1 koji ima ugovor o saradnji sa CNN-om, eh to ćemo tek da vidimo. Znate, sve je to zanat. Mogu sebi dopustiti da kažem jednu činjenicu. Uradila sam intervju s nogometnim stručnjakom Vahidom Halilhodžićem nakon Svjetskog fudbalskog prvenstva.

Kada sam izlazila iz prostorije gdje smo snimali, ušetala je ekipa Al Jazeere. Nisu se čak potrudili promijeniti ni položaj stolica kako smo ih mi namjestili. I, i oni su snimili intervju s Vahom. I šta se dogodilo? Našu emisiju su svi prenijeli, u zemlji i izvan nje, Vaha je bio raspoložen, nasmijan, zezao se i obećao kupiti Sušiću dva odijela, ali je ispričao i ozbiljnu priču. A intervju kolega s Al Jazeere prošao je tiho i nezapaženo. Upravo to poređenje najbolje ilustrira ono što INTERVIEW20 razlikuje od svih drugih emisija tog tipa u zemlji, a bogami ih ima puno.

Kakvi su Vam planovi kada je riječ o novim projektima Vaše produkcijske kuće?

– Mi uvijek imamo mnogo projekata i radimo kao sat. Ova tri serijala koja sam spomenula se nastavljaju, pripremamo jedan ozbiljan dokumentarni film o kojem će uskoro biti više informacija, radimo kampanje za uspješne kompanije, proizvodimo kreativna rješenja, spotove, jinglove, osmišljavamo outdoor kampanje… Ma, mnogo toga mi radimo. Ne stajemo!

JAVLJANJE UŽIVO ZA VRIJEME NATO – BOMBARDIRANJA

U novinarskom poslu Sanela Pašović-Gadžo je duge 23 godine. Kada se za jednu opsežnu radnu biografiju budu zbrajale sve ličnosti s kojima je radila intervjue, kao i svi događaji s kojih je izvještavala, svakako će se pribilježiti sljedeći:

Kao reporter je imala najviše javljanja uživo, pratila Papu Ivana Pavla II kada je dolazio u Sarajevo, izvještavala iz VIP salona čuvenog Samita Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, zajedno s kolegicom Arijanom Saračević-Helać susrela se s Billom Clintonom. Godine 1999. javila se uživo iz Podgorice, s krova RTV Centra, u trenutku kada je NATO počeo bombardiranje tog grada! Te godine je proglašena najboljim tv-novinarom.

Također, radila je kao dopisnik iz Tribunala u Haagu, snimila intervjue s četiri predsjednika Tribunala i dva glavna tužitelja. S Carlom Del Ponte razgovarala dva puta, jednom u Haagu, a drugi put kada je bila pozvana da je prati na njenom putu kroz BiH i da uradi dokumentarni fim!

Niko je nikada nije demantirao!

[nggallery id=528]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti