Ko je Anna Delvey: Čarobnica s Manhattana koja je prevarila cijeli svijet

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BmLwSZkBNV-/

Svjedoci smo brojnih filmova koji su nastali prema istinitom događaju, a čija priča zvuči nevjerovatno. Baš kao u filmovima “The Wolf of Wall Street” i “Uhvati me ako možeš”, jedna mlada Ruskinja, ispisala je historiju kada su u pitanju nevjerovatni događaji koji su obilježili život poznatih ličnosti. Naime, djevojka rođena kao Anna Sorokin, svoj životni put započinje u rodnoj Rusiji odakle s roditeljima seli u Njemačku.

Problemi s njemačkim jezikom, natjerali su je da napusti zemlju i preseli u London gdje ubrzo upisuje fakultet “Central Saint Martins” gdje je studirala umjetnost. Nakon Londona, put ju je odveo u Pariz gdje je neko vrijeme stažirala u magazinu “Purple”, a poznanstvo sa urednikom magazina Olivierom Zahmom bila je njena odskočna daska da se ubrzo domogne tla SAD i njenog velikog sna, New Yorka. Iako nikome do danas nije poznato kako joj je to pošlo za rukom, Anna Sorokin ubrzo mijenja ime u Anna Delvey i nastanju je se u jednom eminentnom hotelu na Manhattanu. Ubrzo stiče brojna prijateljstva s ljudima iz svijeta mode i filma, a nedugo zatim uspijeva postati “stalna članica” svih važnijih događaja. Anna je uvijek bila obučena prema posljednjoj modi, dijela je visoke napojnice ikao nije imala prihode.

Do novca je dolazila preko brojnih poznanika od kojih je pozajmljivala velike sume koje im nikada nije vratila. Putovala je širom svijeta privatnim avionima i družila se sa najvećim imenima iz svijeta mode. Sprijateljila se s djevojkom po imenu Neffatari Davis koju je svuda vodila sa sobom, a bila je jako bliska i sa urednicom “Vanity Faira”, Rachel William koja je u njoj vidjela nešto “čarobno”. Plaćala je skupocjene tretmane lica, a njene račune u restoranima uglavnom su plaćali njeni “novi” prijatelji. Čak je i kineskog biznismena Michael Xufu Huanga uspjela prevariti tako što joj je sponzorisao letove privatnim avionom širom europe.

Nakon što je zbog visokih računa u hotelu pozvana na razgovor s direktorom hotela, Anna je naprosto nestala, a tada je i klupko sumnje počelo da se odmotava. Niko zapravo nije bio siguran koje je ona uopšte i kako je dospjela u krug najpoznatijih ličnosti Manhattana. Ubrzo nakon hapšenja, Anna je priznala veliki dio priče što je istražiteljima zvučalo nevjerovatno, ali je posebno zanimljiva činjenica da je mnogi njeni “prijatelji” nisu željeli tužiti zbog novca koji im je dugovala.

https://www.instagram.com/p/Bkros7GB1iT/

Nije pristala na sudsku nagodbu o priznanju krivice zbog čega joj prijeti kazna zatvora od 15 godina. Anna je na kraju priznala da je njen jedini cilj bio otvaranje “Anna Delvey Foundation”, odnosno centra koji će okupljati umjetnike i koji će funkcionirati kao neka vrsta umjetničke galerije, u koju je planirala uložiti većinu novca do kojeg je došla.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti