Google radi na piluli koja otkriva rak u ljudskom organizmu

Piše: Redakcija

Nakon automobila koji vozi bez vozača, i čudo-naočala, internetski div Google ponovo pomiče granice tehnologije. Riječ je o projektu pod nazivom “Particle Platform”, konkretno piluli koja u čovjekovom tijelu otkriva ćelije raka i drugih bolesti. Googleov “Laboratorij X” milione će potrošiti na projekt koji će, ako ikada saživi, značiti prekretnicu u liječenju malignih i drugih bolesti jer može otkriti bolest već u njenim začecima.   Najnovije istraživanje zapravo je ideja Toma Stanisa, jednog od Googleovih inženjera. Stanis je završio u bolnici, nakon što je na njega, dok je vozio bicikl, naletio automobil.  Liječnici su mu otkrili početak tumora bubrega za vrijeme rutinskog pregleda i sumnji na unutarnje krvarenje.  Stanis se izliječio, ali pitao se što je s hiljadama onih koji boluju od raka i drugih bolesti, ali nemaju simptome ili vrijeme troše na čekanja na pregled koji će otkriti konkretan organ ili dio tijela zahvaćen bolešću. Tako je nastala ideja o piluli koja putuje krvotokom i otkriva bolest u samom začetku.

Nanočestice traže rak u ljudskom organizmu

Mikro-pilula se sastoji od magnetskih nanočestica i može putovati krvotokom kako bi pronašla ćelije raka i drugih bolesti. Može ulaziti i u crvena krvna zrnca. Kako će pilula prepoznati baš malignu ćeliju u inače složenom čovjekovom organizmu? Istraživači tvrde da će to postići uz pomoć antitijela kojima će obojiti nanočestice u pametnoj piluli.  Svaka ćelija, pa i ona bolesna, sastoji se od proteina. Antitijela na pametnoj piluli vezat će se za specifične proteine koji se nalaze samo u bolesnim ćelijama.  Pritom se misli na ćelije raka, ali i druge stanice oštećene, naprimjer, viškom kolesterola ili unosom soli u organizam.  Oko bolesnih ćelija nanočestice će potom stvoriti magnetno polje, koje pak prati osjetljivi senzor.  On očitava podatke – kretanje ćelija i prikazuje ih na vanjskom prijenosnom uređaju. Podatci se mogu objaviti i na internetu.  U nastavku istraživanja, Google će definirati i kako će velik biti uređaj koji će očitavati podatke, koliko tačno će nanočestica koristiti u piluli te ko će ove podatke koristiti.

Prve kontroverze

Iako je tek u eksperimentalnoj fazi, projekt internetskog diva već je kontroverzna tema.  Prošla je sedmica dana od konferencije na kojoj su najavili svoje novo istraživanje, a u javnosti su se već pojavile prve kritike.  Dio kritičara zamjera Googleu što će potrošiti milione (Google ne želi govoriti o cijeni istraživanja) na projekt za koji nije sigurno da će djelovati.

Mogu proći godine prije negoli projekt saživi i desetljeće prije negoli ga odobre liječnici kao dio dijagnostičkih pretraga. Budući da se podaci mogu objaviti na webu, oni lako mogu postati dostupni drugima, baš poput prognoze ili kulinarskog recepta, što krši pravo na privatnost ličnih podataka.  Andrew Conrad, šef Life Sciences tima u Googleu za američke je medije kazao da Google neće za sebe prikupljati ni pohranjivati medicinsku dokumentaciju. Proslijedit će je subjektima uključenima u projekt koji će podatke analizirati i čuvati.  Googleov X tim naulnika će koristiti podatke samo s ciljem da medicinu učini proaktivnom – tvrdi Conrad.

Tim stručnjaka koji radi na projektu želi stvoriti sustav koji će omogućiti točnu i brzu pretragu te pronalazak problematičnih ćelija u tijelu. Pametna pilula će omogućiti onu vrstu pretrage zbog koje se danas odlazi k liječniku i za svaku provode sati i sati u čekaonicama.

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još