Pervan odgovorio Blanki Vlašić kad je počela pričati o vjeri: Skačeš previsoko! Nismo mi jedna već sedam milijardi vrsta

Piše: Redakcija

Nekadašnja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić postala je voditeljica duhovnog talk showa. U sklopu programa „Susret u riječi“ održanom u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, Blanka je ugostila komičara Željka Pervana s kojim je razgovarala o vjeri i vjerskom životu. No, između sportašice i komičara je “zaiskrilo”, jer im pogledi na vjeru nisu baš isti. Na njenu tvrdnju kako svaki čovjek treba naći put k svetosti, na način da kroz život ide pošteno, glumac joj je kazao:

– Skačeš previsoko! Nismo mi jedna vrsta, mi smo sedam milijardi vrsta. Nećeš vidjeti da lav pase travu, niti da gepard trči 25 kilometara na sat, ali ćeš među ljudima naći i Mozarta i Hitlera.

Željko je upozorio i na žrtve kojima njihovi zlostavljači zabranjuju da govore o onom što im se događa, pa ih tako dodatno muče.

Željko Pervan je otvoreno svjedočio svoju vjeru, kazujući na sebi svojstven način svoje viđenje Boga.

– Meni dokaza ne treba, ja vjerujem. Vjerujem u Boga koji je Ljubav, kazao je, dodavši kako razumije one koji promišljaju svoju vjeru, pa pronalaze zamjerke Bogu u, recimo, patnji.

– Zašto neki pate, a ničemu krivi nisu? Ako im Bog ne može pomoći, onda nije Svemoćan, ako im ne želi pomoći tada je monstrum. Što su Bogu skrivili? Ništa! To je jednostavno patnja ničim uzrokovana, kazao je Pervan.

Željko je ustvrdio kako mu snagu u životu daju supruga i njihove kćerke, jednostavno zato jer ih voli, sretan što ih je “naoružane” ljubavlju pustio u svijet. Dotakao se i Međugorja, obraćanje vidjelica vjernicima drži pretjerivanjem, čuda su, ustvrdio je – u malim stvarima, svuda oko nas.

Priznao je kako već desetljećima ne jede petkom, ne zato jer Bogu treba njegov post – već zato jer je dao riječ Onom kojeg voli. Isto tako nikada, bez obzira na umor, neće usnuti bez molitve.

– Biti svećenik i biti liječnik to su dva poziva, sve ostalo su zanimanja. No, nemojte misliti da su svi oni na pravom mjestu, neki su dobrano zalutali, bio je kritičan, nazivajući crkvu samo kamenjem, naglašavajući koliko je bitno razumjeti vjeru.

– Kada čujem: “Bog me kaznio!” – zgrozim se. Ma nije te, čovječe, Bog kaznio, kaznila te tvoja pohlepa, glupost, loša ambicija. Bog ne kažnjava, Bog voli, Bog je savršen, ljubav sama, kazao je.

Blanka je pokušala objasniti kako je tu ipak riječ samo o tome da se pokaže koliko daleko čovjek u vjeri može ići u ime svog Boga, no Pervan se nije dao uvjeriti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti