Želite se riješiti peruti? Pokušajte sa surutkom

Piše: Redakcija

Zašto je surutka dobra za kosu?

Bogata je vitaminima i proteinima koji hrane kosu. Jača je i hidrira, ublažava iritaciju i svrab tjemena. I, naravno, uklanja perut i pomaže obnovljanje kože tjemena, jer djeluje antibakterijski. Važno je da je utrljate u tjeme, ali nanesite je i dužinom cijele kose, jer će ona postati meka i svilenkasta. Umjesto surutke u ovim receptima možete koristiti i domaće kiselo mlijeko.

Jaje i biber

Pomiješajte jednu šolju surutke (ili kiselog mlijeka) s jednim jajetom. Umutite dobro, pa tu smjesu utrljajte na tjeme i duž pramenova. Umotajte, pričvrstite kosu kopčom i ostavite da djeluje pola sata. Operite kosu blagim šamponom (najbolje dva puta, a možete upotrijebiti i malo svježeg limunovog soka da biste uklonili miris surutke).

A biber? I on je efektivan protiv peruti u mješavini sa surutkom. Pomiješajte jednu šolju surutke s nekoliko kašičica bibera, nanesite na kosu kao masku i ostavite sat vremena. Operite blagim šamponom.

Surutka, limunov sok i jabukovo sirće

Da biste spriječili pojavu peruti odlično djeluje kombinacija limunovog soka (možete koristiti i sušenu limunovu koricu u prahu) i surutke. Nanesite smjesu na tjeme i ostavite da djeluje 15-30 minuta, pa isperite.

Jabukovo sirće je samo po sebi efektivno kao lijek protiv peruti, ali udruženo sa surutkom još je efektivnije. Mješavinu ove dvije tečnosti držite na tjemenu 30 do 60 minuta prije pranja.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti