Misterija očiju Davida Bowieja

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Ljudi svih godina prepoznavali su i divili se preminulom Davidu Bowieu, bez obzira je li to bilo zbog sentimenta iz djetinjstva na Labyrinth ili zbog cjeloživotne ljubavi prema njegovoj muzici. Mnogi se sjećaju njegove ekscentrične odjeće i šminke iz ranijih razdoblja te njegove jedinstvene ličnosti koja je ostavila trag u historiji. Jedna od Bowievih jedinstvenih obilježja bila je i još je i razlika njegovih očiju. Na prvi pogled, čini se da mu je svako oko drugačije boje, međutim, nije, samo su zjenice različite veličine. Ovo stanje naziva se anizokorija, i nije baš tako rijetko.

David Bowie je imao različitu veličinu zjenica tokom cijele karijere, a njegovu anizokoriju uzrokovala je svađa oko djevojke. Naime, Bowie i George Underwood bili su prijatelji otkad su imali 9 godina. Kada su imali 15 godina, obojica su se zainteresirali za istu djevojku, a to je rezultiralo nesuglasicama. Završilo je tako da je Underwood udario Bowiea u lijevo oko. Udarac možda i nije bio tako jak, već je vjerovatno Underwood noktom ogrebao Davidovo oko i paralizirao šarenicu.

Odmah je odveden u bolnicu te je imao dvije različite operacije oka. Međutim, njegov cijeli život, zjenice su ostale različite veličine. Uprkos svemu, Bowie i Underwood ostali su prijatelji do kraja njegovog života. Underwood je dizajnirao omote nekih Bowievih albuma, uključujući The Rise and Fall of Ziggy Stardust i Spiders from Mars, a Bowie je u svijetu showbussinesa bio senzacija upravo zbog neobičnih očiju. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti