Šta menstruacija otkriva o vašem zdravlju

Piše: Redakcija

1) IZOSTALA VAM JE MENSTRUACIJA

ŠTA TO ZNAČI: Kada vam menstruacija izostane to u najvećem broju slučajeva znači da nešto nije u redu sa vašim organizmom, pa vaš mozak prekida ovulaciju dok se organizam ne vrati u normalu.  Za vrijeme kada će se dogoditi menstruacija zadužen je hipotalamus, dio mozga koji “govori” vašim jajnicima šta da rade, kaže Daniela Carusi, direktorica ginekologije na Ženskoj bolnici u Bostonu.

-Hipotalamus je jako osjetljiv na faktore koji utječu na rad mozga, kao što su neredovno spavanje, poremećaj hormona, stress, bolest, prekomjerno vježbanje (koje mozak prepoznaje kao stres), visoke temperature i drugo. Kada se vaše zdravlje vrati u normalu, vratit će se i vaš cikus, kaže Carusi.
ŠTA TREBA DA RADITE: Ako vam menstruacija izostane dva puta, obratite se ginekologu.

2) PRIMIJETILI STE NEREDOVNO KRVARENJE

ŠTA TO ZNAČI:  Neredovno krvarenje koje se može dogoditi tokom ciklusa, prije PMS- a ili menstruacije, često nema veze sa samom menstruacijom, objašnjava doktorka Karusi.
ŠTA TREBA DA RADITE: Obratite se svom ginekologu. Razlog može biti benigan, ali vaš doktor će svakako želeti da proveri da li imate polipe, infekciju ili neki drugi problem.

3) PSEUDO MENSTRUACIJE

ŠTA TO ZNAČI:  Vjerovatno ne ovulirate. Ako imate neredovan ciklus problem bi mogla biti prekomjerna težina ili prekomjerni unos šećera i prerađevina, što vas dovodi u riskantnu grupu za obolijevenje od dijabetesa. Rezinstencija na inzulin može utjecati na ovulaciju, objašnjava Carusi.
ŠTA TREBA DA RADITE: Vaš ginekolog će vas možda uputiti na stručnjaka za gubljenje kilograma. Za pacijente koji imaju ove problem, regulisanje težine je ključna stvar.

4) REDOVNE MESTRUACIJE JOŠ OD OSNOVNE ŠKOLE

ŠTA TO ZNAČI:  Što duže imate menstruaciju, to je vaš hormonalni sistem duže aktivan. To vas može dovesti u riskantnu grupu za dobijenje raka dojke. Ne znamo tačno šta uzrokuje ovu vezu, ali to bi mogle biti  dijete ili drugi spoljni faktori koji podstiču prekomjernu proizvodnju estrogena, kaže doktorka Carusi.

ŠTA TREBA DA RADITE: Da biste spriječili šanse za nastanak raka, obavijestite ginekologa o istoriji vašeg menstrualnog ciklusa i historiji bolesti vaše porodice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti