Očistite organizam, oslobodite se bolova i razmazite kožu uz pomoć vodene pare

Piše: Redakcija

Vodena para ima iznimno terapeutsko djelovanje i trenutan relaksirajući učinak zbog čega ju koriste brojni poklonici diljem svijeta. Nije riječ o “prodavanju magle nego o dokazanoj djelotvornosti pare na ljudsko zdravlje. Korištenje pare u terapeutske svrhe u obliku sauna potječe još iz doba starih Rimljana. Kasnije su tu metodu preuzeli i Turci,  u svrhu duhovnog i fizičkog pročišćavanja.  Rusi su napravili svoju verziju u vidu  – banja. Sve te vrste sauna i danas je moguće koristiti, po istom receptu koji se nije puno mijenjao kroz više od dvije hiljade godina.  Iako postoje zemlje koje su svoje iskustvo vodene opare u liječenju i opuštanju dovele gotovo do savršenstva, ne morate putovati u Tursku, Švedsku ili Rusiju kako biste se uvjerili u čudesnu moć vodene pare.  Prirodni lijek iskoristite kod kuće, sami, uz pomoć savjeta koje vam donosimo.

Zašto se liječiti parom

Para pomaže kod:

  • respiratornih problema
  • iskašljavanja
  • problema s cirkulacijom
  • stresa
  • proširenih pora i masne kože
  • bolova
  • ženskih tegoba
  • celulita

Ako niste u mogućnosti posjetiti saunu, liječenje parom možete isprobati i kod kuće u vidu inhalacija i parnih kupelji.

Pet načina liječenja parom

1. Parne kupelji

Parne kupelji su vrste sauna u kojima se doslovno kupate u pari i svakako su jedan od najugodnijih tretmana. Prava su blagodat za detoksikaciju organizma, čišćenje kože, olakšanje boli u mišićima i kod reumatizma. Pogodne su za tretiranje dišnih problema poput astme, bronhitisa i prehlade. Zbog učinka hipertermije, dolazi do uništavanja mikroba, čime se jača prirodni imunitet.   Toplina i para opuštaju i toniraju tijelo, šire krvne žile, čime se potiče protok krvi i limfe.  Kod parne kupelji, iz vaših mišića otječe nakupljena mliječna kiselina, pojačava se znojenje i detoksicira cijelo tijelo.  Ova vrsta liječenja parom pomaže u uklanjanju ženskog neprijatelja – celulita.

Da bi se postigao što bolji učinak, u generator pare mogu se dodavati eterična ulja koja, ovisno o vrsti, ljekovito djeluju na tijelo, um i opće dobro stanje organizma.  S napretkom tehnologije, parnu kupelj moguće je napraviti i kod kuće, u tuš kabini.  Da biste postigli optimalne rezultate za zdravlje, ljepotu i psihičko zadovoljstvo, parnu kupelj upotrebljavajte tri puta sedmično.  Srčani bolesnici i mala djeca trebaju izbjegavati parne kupelji.
2. Inhalacija parom

Inhalacije parom najčešće se rade kod problema s disanjem.  Olakšavaju otežano disanje, začepljen nos, prehladu i grlobolju.  Izvrsne su i za opuštanje te ublažavanje glavobolje. Para potiče znojenje, olakšava kašalj, izbacivanje sekreta iz nosa i vlaži iritiranu sluznicu nosa i grla. U lonac s vrućom vodom kapnite određeno eterično ulje ili kap mješavine eteričnih ulja.  Stavite glavu nad posudu i pokrijte se ručnikom.  Voda ne smije biti prevruća kako se ne bi opekli.

Inhalaciju provodite pet minuta. Kroz svaku minutu, ponovno dodajte u posudu kap eteričnog ulja.

Možete koristiti sljedeća eterična ulja za pojedine tegobe i stanja:

U vodu osim eteričnih ulja možete staviti čajeve, na primjer čaj od kamilice. Za liječenje prehlade i grlobolje možete se na ovaj način inhalirati 2-3 puta dnevno.
3. Sauna za lice

Postupak parenja lica pomlađuje i pročišćava kožu te je čini mekšom.  Koristi se za prirodnu njegu ali i tretiranje problematične kože.  Otvara i čisti pore, ublažava akne, dezinficira problematičnu kožu i osigurava vlagu koja joj je potrebna. Provodi se kao i inhalacija opisana u prethodnom koraku. Saunu napravite jednom sedmično, uz pomoć kvalitetnih eteričnih ulja. Dovoljno vam je 5-7 kapi određene vrste ulja koje ćete nakapati u posudu. Glavu pokrijte ručnikom, nagnite se nad posudom i pričekajte da eterična ulja počnu djelovati. Kao i kod inhalacije, voda ne smije biti prevruća. Parenje lica provodite 5-10 minuta.  Za masnu kožu lica izvrsno je eterično ulje kamilice, limunske trave, lavande, ružmarina, anisa ili koromača. Imate li suhu kožu, pomoći će vam eterično ulje koromača, ružmarina, pasjeg trna, metvice ili macerat gaveza.Budući da će toplina otvoriti pore na vašem licu, nakon postupka umijte se i stavite svoju redovnu masku za lice.  Para je očistila i pripremila vašu kožu koja će sada bolje će apsorbirati proizvode za njegu lica koje inače koristite.Stručnjaci ne preporučuju saunu za lice osobama koje imaju sklonost crvenilu lica i probleme s kapilarama na licu.
4. Parna kupelj za ženske tegobe

Para vam može pomoći i ako imate problema s jako bolnim menstruacijama. Ako bolna menstruacija počinje i završava s tamnim mrljama, poželjno je da napravite parnu kupelj vašeg intimnog područja. To je drevni lijek naroda Maya koji čisti maternicu. Primjenjuje se i za čišćenje nakon poroda, kod dismenoreje, amenoreje, cervikalnih fibroida te cisti na jajnicima. Zdravim ženama preporučuje se napraviti takvo parenje četiri puta godišnje. U ovu kupelj možete dodati origano, bosiljak, neven, ružmarin, lišće čička, vrkutu, kamilicu, stolisnik, lavandu, trputac i timijan.
Priprema kupelji:

30 grama suhe biljke ili biljne mješavine stavite kuhajte deset minuta.  Ugasite vatru i ostavite poklopljeno pet minuta.  Što se postupka parenja tiče, tu će vam trebati malo kreativnosti.  Lavor s kupelji možete, na primjer, staviti u wc školjku. Možete koristiti i bide. Važno je da para ostane lokalizirana i da je što manje gubite tokom kupelji.  Pokrijte se dekom, ugrijte noge toplim čarapama i sjedite 20 minuta iznad pare. Nakon toga se umotajte u ručnik, legnite i utoplite te odmarajte sat vremena. Kod bolnih menstruacija, sedam dana prije ciklusa napravite tri ovakve kupke, svakog mjeseca, dok bolovi ne prestanu.
5. Liječenje proširenih vena vodenom parom (SVS)

Za provođenje ove metode koristi se SVS uređaj. Kroz mikro kateter vrši se ubrizgavanje pregrijane vodene pare u venu. Kao rezultat toga, vena se skuplja i postaje disfunkcionalna. Zahvat je bezbolan, provodi se u bolnicama pod lokalnom anestezijom i kući se odlazi već sat vremena nakon operacije.  Ova metoda operacije spada u zelene metode zbog svoje neškodljivosti za tijelo i okoliš jer sve što koristi u uklanjanju proširenih vena jest vodena para.  Posljednje dvije godine postala je jako popularna zbog efikasnosti, sigurnosti, estetike i brzog oporavka. Nema rizika od probijanja vene, a nakon zahvata nema otoka ni modrica.

 

Izvor: Alternativa za Vas

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti