Rade Šerbedžija: Meni je cijeli život postao manje važan poslije njegove smrti

Piše: Redakcija

Osim po zavidnom glumačkom uspjehu koji je ostvario u Hollywoodu, Rade Šerbedžija je poznat i po stvaralaštvu o oblasti pjesništa i muzike. Za hrvatske medije je otkrio ko je imao najveću utjecaj na njegov muzički razvoj. 

– Moje profesionalno pjevanje je nastalo, najprije, zbog Arsena Dedića čiji sam ja bio vojnik. Vodio me sa sobom na turneje na kojima sam recitirao njegove pjesme na njegovim koncertima, a pjevao sam s njim i neke duete. On me je na neki način učio. Ja sam učio kao i svi. Pa cijeli rock’n’roll jugoslovenski je učio od Arsena Dedića. Arsen Dedić je čudo. Meni je cijeli život nekako postao manje važan poslije njegove smrti – rekao je Rade u intervjuu za Exkluziv. 

Nije tajna da, kada se spominju glumci, umjetnici općenito s ovih prostora koji su ostvarili zavidan uspjeh u Hollywoodu, Rade Šerbedžija predvodi tu listu. Priznanje za izvanredan glumački rad odala mu je i Američka filmska akademija kada ga je imenovala svojim članom. Njegova poznanstva s najvećim zvijezdama nisu bila ograničena samo na filmski set, s mnogima je ostao dobar prijatelj i nakon što su se kamere i svjetla pozornice gasila. O tome je s mnogo strasti pisao u svojoj posljednjoj knjizi, autobiografiji “Poslije kiše”. Hollwood, koji je mnogima još jedan neodsanjan san, Šerbedžiji je poput drugog doma, proveo je ovdje značajne godine svog privatnog i profesionalnog života, vraća mu se i danas, ali njegov raj je na Brijunima, koji su također, neizostavni dio njegovog romana.

Pročitajte još