Počasni Oscari otišli u ruke filmaša za koje Akademija smatra da su zakinuti jer nikad u karijeri nisu osvojili ovu nagradu

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Glumica Geena Davis dobitnica je počasne nagrade Oscar koju dodjeljuje Američka filmska akademiju. Osim nje nagradu su dobili i istaknuti filmaši za koje Akademija smatra da su zakinuti jer nikad u karijeri nisu osvojili Oscara – slavni reditelj David Lynch, koji je bio četiri puta nominiran, ali nikad dobitnik te Lina Wertmüller, prva žena nominirana za Oscara za režiju još 1976. Među njima je i glumac Wes Studi, koji se istaknuo u filmovima “Ples s vukovima”, “Posljednji Mohikanac” i “Novi svijet”, koji nikada nije bio ni nominiran.

Ipak, Geena već ima jednog Oscara, a osvojila ga je za sporednu žensku ulogu u “Slučajnom turistu” Laurencea Kasdana te je još jednom bila nominirana. 

Geena Davis /AFP

Počasni Oscar, poznati i kao Specijalna nagrada, dodjeljuje se od 1920-ih godina, kao nagrada za značajan doprinos onima čiji se rad te godine nije uklopio u postojeće kategorije.

 
 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti