Rješenja iz prirode: Bijeli luk i sladić liječe bolno grlo i kašalj

Piše: Redakcija

Mame generacijama govore da tokom sezone gripe i prehlade treba češće prati ruke i potpuno se s njima slažem, kaže dr. Mehmet Oz. Trljajte ih 15-20 sekundi, a ako je moguće, operite ih do laktova, savjetuje ljekar te kaže da ruke držite podalje od usta. Ne grizite nokte i ne trljajte oči rukama. Čistima ih možete očuvati i uz pomoć dezinfekcijskih gelova, posebno ako se svakodnevno vozite autobusom ili tramvajem.

Kako biste se što bolje zaštitili od kašlja, šmrcavog nosa i grlobolje, pijte i dovoljno vode jer će sluznice grla i nosa ostati vlažne te se lakše boriti protiv bakterija i virusa. Imunitet će jakim sačuvati povrće, ali i redovna vježba. Ako niste ljubitelj teretane ili trčanja po hladnoći, možete i stupati u mjestu dok gledate televiziju ili pustiti omiljenu pjesmu pa zaplesati. Uz omiljenu ćete se muziku i opustiti, a to je važno jer stres slabi imunitet. Nivo stresa i anksioznosti tokom praznika najveća je pa smo i podložniji zarazi. Družite se s ljudima koji vas opuštaju, a čak i telefonski poziv najboljem prijatelju smanjuje nivo stresa.

Uhvate li vas grlobolja ili produktivni kašalj, prvi znak prehlade ili gripe, u pomoć pozovite sladić. Osim što će ublažiti grlobolju, smanjuje i količinu sekreta u nosu, plućima i grlu.

– Istraživanje je pokazalo da grgljanje tinkture sladića s malo vode umanjuje jake grlobolje kod ljudi nakon operacija. Za grlo je dobra i pileća supa. Istraživanja pokazuju da kombinacija piletine i povrća smanjuje simptome prehlade, ali i umiruje upaljeno grlo i kašalj. Pomoći će i jabučno sirće koji ima i antibakterijska svojstva pa je dobar kod grlobolje uzrokovane upalom. Kiselina iz octa smanjuje pH vrijednost tkiva u grlu zbog čega se bakterije ne mogu razmnožavati.

Povećava i količinu bijelih krvnih zrnaca koje jačaju imunitet. Domaći lijek protiv bolova u grlu i kašlja je mlaka voda pomiješana s medom i limunom.

Bijeli luk se uzima u ranoj fazi bolesti

Ne zaboravite ni na bijeli luk pa u ranoj fazi grlobolju i kašalj liječite glavicama ove antibakterijske namirnice. Nadražajni kašalj i upaljeno grlo riješit će i korijen đumbira. Nekoliko komadića stavite u vruću vodu i ostavite da kratko odstoji pa pijuckajte tokom dana.

Napravite otopinu za grgljanje i čišćenje nosa

Slana voda domaći je pripravak za ispiranje nosa, grgljanje grla i ublažavanje grlobolje. Također, smanjuje kašalj, a i održava dišne puteve vlažnima te ih dezinficira.

Boli li vas grlo, u šoljicu tople vode stavite kašikicu soli, po mogućnosti morske, i promiješajte. Ispirite grlo četiri puta na dan. Želite li dezinficirati i isprati nos, upotrijebite šoljicu vode i četvrtinu kašikice soli. Nagnite glavu na jednu stranu iznad umivaonika. U višu nosnicu staklenom kapaljkom koju možete kupiti u apoteci polagano ulijevajte vodu koja bi trebala izlaziti kroz drugu nosnicu. Ako ne izlazi, još malo nagnite glavu. Ponovite isto s druge strane. Iako možete upotrijebiti i vodu iz česme, zdravija je destilirana ili prokuhana voda.

Ljekaru ako u grlu imate bijele nakupine

Skuhajte zeleni čaj koji, kad ste bolesni, treba piti od tri do četiri puta na dan. Ipak, ako u grlu vidite bijele nakupine, uopšte ne možete niti jesti niti piti od grlobolje i kašlja ili imate visoku temperaturu dulje od dva dana, svakako pođite ljekaru.

Pripremite i domaći sirup protiv kašlja od kadulje i lovorova lista. Na laganoj vatri miješajte šećer dok se ne karamelizira. Dodajte vodu te nastavite miješati dok se karamelizirani šećer ne sjedini s vodom. Na kraju dodajte lovorov list i kadulju pa sve kuhajte desetak minuta na laganoj vatri. Poklopite i ostavite da se ohladi. Procijedite sirup i ulijte u sterilizirane bočice.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte još