Novogodišnji detoks: Očistite tijelo od toksina u pet dana

Piše: Redakcija

Osim za olakšavanje rada probave i smanjivanje ‘štete’ prouzročene pojačanim unosom slatke i masne hrane tokom praznika, detoksikaciju organizma idealno je provesti i ako uočimo naznake preopterećenosti kao što su prhut, lomljiva kosa, suha i ispucana koža, masna koža i akne, suha usta i usne te krhki i oštećeni nokti, ali i promjena mirisa kože (miris na kiselo) te hronični umor, donosi 24sata.hr.

Naš stil života svojevrsni je doprinos svakodnevnom radu organizma. Ako je naša prehrana uravnotežena te ako tijelu osiguravamo dovoljno tekućine, možemo očekivati kako će se iz organizma osloboditi neželjeni toksini. Među najpoznatijim metodama za smanjenje štetnih tvari u organizmu je svakako pijenje čaja i biljnih pripravaka, ali i vode koja tijelo pročišćava izvana i iznutra. Na svakodnevnoj bazi dovoljne količine vode, nezaslađenih čajeva i sokova osiguravaju optimalan unos minerala, vitamina i vode koji doslovno ispiru otrove iz tijela. Kako biste potaknuli samočišćenje organizma, pomoć potražite u čajevima poput kamilice koja ima snažno protuupalno djelovanje ili zelenom čaju koji potiče regeneraciju crijevne flore.

Tijelo se samo, sistemski i neprekidno oslobađa od toksina, i to plućima, bubrezima, kožom, kroz probavni sistem te jetra. No te procese samočišćenja mogu poremetiti i onemogućiti visok nivo mentalnog i fizičkog stresa, pretjeran unos masne i izrazito slane hrane, suhomesnatih proizvoda te hrane bogate rafiniranim šećerom. Proces samodetoksikacije slabi i ako u svakodnevnoj prehrani koristimo namirnice s visokim udjelom proteina te ako ne pazimo na unos biljnih vlakana koji potiču rad probave.

Ako odlučite organizam “rasteretiti” detoksikacijskim režimom, pripazite da ne primjenjujete režim koji će dodatno oslabiti imunološki sistem, kaže te nastavlja:

Rasterećenje organizma možemo realizirati na dva načina: provedbom višetjednog ili jednokratnog rasterećenja. Višesedmični, sistemski i uravnoteženi prehrambeni plan može trajati od četiri do šest, a svaka sedmica ima svoju posebnost. Kod jednokratnog programa biraju se dva dana u sedmici tokom kojih se unose primjereni čajevi, voćni sokovi i povrće uz minimalan unos ili izbacivanje namirnica životinjskog porijekla. Bez obzira na to na koji se tip režima odlučite, ne preporučuje se da ga provodite na svoju ruku te bez savjetovanja s ljekarom. To se posebno odnosi na trudnice i ljude koji provode određene farmakološke terapije.

Ako osjetite glavobolju, popijte čaj od kamilice

Uz detoks-programe zna se pojaviti osjećaj umora ili glavobolja. Pomozite sebi unosom dovoljne količine tekućine, prije svega vode ili čaja od kamilice te stolisnika, toplom kupkom, šetnjom na svježem zraku, umjerenom vježbom te boravkom na suncu, ako ga ima. Moguće je i da tokom detoksa doživite osjećaj hladnoće – ugrijte se čajevima poput onog od đumbira, cimeta, ružmarina ili koromača.

Napitak od jabukovog razgrađuje masnoće

Ako ste tokom blagdana pretjerali s alkoholom, osim vode možete piti voćne i povrtne sokove. Jedite više voća poput jabuka koje su pune moćnih antioksidansa i pektina koji pročišćava probavni sistem. Jedna, dvije jabuke na dan su dovoljne. Djelotvorno je i jabukovo sirće. U čašu vode dodajte dvije kašikice tog sirćeta te zasladite prirodnim sladilima poput meda, stevije ili javorova soka. Napitak će pružiti osjećaj sitosti te potaknuti i pročistiti probavni sistem. Jabukovo sirće čisti tijelo razgrađujući suvišne masnoće, a ujedno i neutralizira enzime koji potiču nakupljanje i stvaranje masnoća.

Čajevi za čišćenje: Zeleni, breza i kopriva

Čajevi su odličan dodatak detoks-programima zato što pospješuju izlučivanje toksina, reguliraju probavu, pročišćavaju krv i jetru te sprečavaju nastanak novih masnih ćelija.

Zeleni čaj ubrzava topljenje masti, povećava osjećaj sitosti, ubrzava metabolizam i pospješuje rad jetre. Čaj od breze, baš kao i onaj od metvice, djeluje kao diuretik te pročišćava krv. On potiče izlučivanje tekućine iz organizma, a samim time i štetnih tvari. Preporučuje se piti od tri do četiri šoljice na dan. Snažno diuretičko djelovanje ima i čaj od koprive koji ubrzava izbacivanje otrova te pročišćava jetru i krv.

Brzi detoks

Prvi dan

  • Doručak: Sok od 1 limuna, 1 narandže i 3 dl vode, 3 dvopeka namazana posnim sirom
  • Užina: 2,5 dl biljnog mlijeka, 3-4 kašike zobenih pahuljica, 4-6 usitnjenih suhih šljiva
  • Ručak: Zdjelica miješane salate s laganim preljevom od maslinova ulja, limunova soka, soli i prstohvata mješavine dalmatinskih začina
  • Užina: Čaj od đumbira
  • Večera: 250-300 g rižota od plodova mora (cjelovita ili divlja riža) i salata od radiča

Drugi dan

  • Doručak: Kefir, 4 kašike zobenih pahuljica, usitnjene suhe šljive
  • Užina: Čaj roiboos, kriška raženoga kruha s ribljom paštetom
  • Ručak: 2-3 dl variva od leće s korjenastim povrćem, 100-150 g purećih prsa s grilla
  • Užina: Jabuka i mandarina
  • Večera: Zdjelica salate od ribanoga kupusa koji treba posoliti i ostaviti da odstoji 45 minuta, dobro ocijediti te začiniti maslinovim uljem, crvenom paprikom, sjeckanim peršinom i ribanim korijenom selena

Treći dan

  • Doručak: Bijela kafa i integralni tost
  • Užina: Banana i narandža
  • Ručak: Zdjela salate od radiča, ribane mrkve, žlice sjeckanih oraha te preljevom od biljnog vrhnja, ribanog oraščića i korijena peršina
  • Večera: Integralna tjestenina s tri vrste sira i zelena salata

Četvrti dan

  • Doručak: Sok od 1 narandže, 1 limuna i 3 dl vode, dvopek s medom
  • Užina: Soparnik ili beskvasno pecivo s kupusom
  • Ručak: Bistra juha, teleći odrezak s pirjanim kiselim kupusom i pire-krompirom
  • Užina: Jabuka i mandarina
  • Večera: Salata od radiča, 2 kuhana jaja i ribane korabe s malo soli i maslinova ulja

Peti dan

  • Doručak: Kefir, 4-6 kašika zobenih pahuljica i 4 nasjeckane suhe šljive
  • Užina: Banana
  • Ručak: Zdjelica miješane salate s 4 kašike kuhanoga tamnoga graha s preljevom od maslinova ili bučina ulja s jabukovim sirćetom
  • Užina: Dvopek i sok od 3 narandže

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti