Pobijen medicinski mit o tome kako dobijemo prehladu

Piše: Redakcija

Čak i najmanja hladnoća utječe na povećanje brzine na kojoj se rinovirusi, najčešći uzročnici prehlade, razmnožavaju u organizmu laboratorijskih miševa, pokazali su rezultati istraživanja koje su objavili naučnici s američkog Yalea.

Niske temperature okidač su i za promjene u imunološkom sistemu koje omogućuju virusima da se nekontrolirano umnožavaju.

Naučnici su više od 50 godina vjerovali da rinovirus napreduje na blažoj hladnoći. Istraživanje iz 1960. pokazalo je da se brže razmnožavaju na temperaturi od 33 Celzijeva stupnja nego na tjelesnoj temperaturi od 37 Celzijevih stupnjeva.

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences potvrđuju da se virus prehlade brže razmnožava i proizvodi više nivoe zaraznih čestica na nižim temperaturama. Novim je istraživanjem prošireno ono iz 1960., a rezultati su pokazali da postoje tri biološka učinka hladnoga zraka koji kod pojedinca povećavaju mogućnost razvoja prehlade.

Ustanovljeno je da su u ćelijama koje oblažu nosne valvule miševa geni koji proizvode interferon – protein koji se bori protiv virusa, bili manje aktivni na 33 nego na 37 Celzijevih stupnjeva, izvijestila je imunologinja s Yalea Akiko Iwasaki i njezini kolege.

Usto su molekule koje otkrivaju viruse unutar ćelija i potom im daju naredbu da proizvedu interferon bile manje osjetljive na nižim temperaturama, a manja je osjetljivost snizila proizvodnju interferona, ali i proteina koji uništavaju virusne gene, blokiraju oslobađanje virusa i ubijaju ćelije zaražene virusom.

Izlaganje rinovirusu i dalje je preduvjet za prehladu. No kada u stanice ćelije šupljine prodre nekoliko virusa, udisanje svježega zimskog zraka izlaže ćelije hladnoći koja pogoduje umnožavanju virusa te potiče imunološki sistem da reagira manje agresivno, tvrdi Iwasaki.

– Dakle, učinak temperature rezultira 100 puta različitom nivoom virusa prehlade nakon tri dana, što je sasvim dovoljno da zdravu grupu stanovnika pretvori u gomilu prehlađenih ljudi koji kašlju, kišu i kojima curi iz nosa”, rekla je dr. Iwasaki.

Rinovirusi su najčešći uzročnici prehlade. Iako tokom cijele godine cirkuliraju među populacijom zabilježeni su kao važni uzročnici prehlade tokom jeseni i zime. Obično najprije obole školska djeca koja infekciju unose u porodice. Simptomi bolesti su hunjavica, konjunktivitis, nema povišene temperature ni komplikacija, a liječenje je simptomatsko.

 

Izvor: Dnevnik.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti