Naučnici pronašli novi, superantibiotik?!

Piše: Redakcija

Njemački, američki i britanski naučnici s Univerziteta Boston su objavili vijest da su na pragu velikog napretka u liječenju. Tvrde da su otkrili superantibiotik teixobactin, piše Daily Mail.

Spoj izvučen iz tla ispod sloja trave u američkoj saveznoj državi Maine navodno bi mogao postati moćno oružje u borbi s bakterijama koje su postale otporne na postojeće antibiotike.

Novi antibiotik se na tržištu nije pojavio već 30 godina, a zbog prekomjernog korištenja i slučajeva mutacije, javile su se razne bakterije otporne na postojeće antibiotike. Ako bi se takva situacija nastavila, medicina bi se po svojoj djelotvornosti mogla vratiti na nivo iz 19. stoljeća.

Sally Davies, voditeljica britanskog Ureda za medicinska istraživanja i razvoj, opisuje scenarij apokalipse koja bi čovječanstvo mogla pogoditi već u sljedećih 20 godina. Tada bi po život opasne mogle postati rutinske operacije zamjene kuka zbog mogućnosti bolničkih superinfekcija koje su sve češće. Problem se nije javio samo zbog prekomjernog uzimanja antibiotika, već i zbog toga što se antibiotici u normalnoj praksi daju životinjama u proizvodnji mesa i mlijeka.

Tim se superbakterijama poput MRSA-e i mutiranog soja tuberkuloze može doskočiti jedino razvojem superantibiotika, smatraju naučnici. Od 10.000 sorti bakterija izvučenih iz tla u Maineu, njih 25 otpušta hemijske supstance koje bi se mogle koristiti kao antibiotici, a preliminarne studije pokazuju kako su izrazito djelotvorni.

Razvoj antibiotika kroz historiju

Nakon što je Alexander Fleming slučajno otkrio penicilin 1928. g. on ga je prozvao “sokom plijesni” budući da dolazi iz gljivica koje se nalaze u hljebu.

Penicilin se masovno proizvodio u SAD-u kako bi se davao vojnicima koji se bore u Drugom svjetskom ratu, a vjeruje se kako je spasio više od 100 miliona ljudskih života.

Niti jedna nova porodica antibiotika nije nastala još od 1987. godine, a bakterije su postale sve otpornije na postojeće antibiotike.

Danas antibiotici zakazuju u svakom sedmom slučaju liječenja bakterijske infekcije koja je prije bila izlječiva.

Novu nadu predstavlja izučavanje bakterija iz tla, od kojih 99 posto još nije analizirano.

 

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti