Maja i Đorđe Savić: Našim mafinama podjednako se raduju i djeca i odrasli

Piše: Redakcija

Priča o „Mafine kolačićima“ u našu redakciju prispjela je s više strana. Sve su bile iste i svi su hvalili ukusne kolačiće, ukrašene šlagom i fondanom, s najkreativnijim porukama i neodoljivim pakovanjima. Možete ih nekome darovati za rođendan, bračne godišnjice, djevojačke i momačke večeri, vjenčanja ili nekoga možete jednostavno obradovati bez bilo kakvog povoda. Svakome će izmamiti osmijeh na lice. „Mafine kolačići“ služe se i na svečanim prijemima u sarajevskoj „Općini Stari Grad“. A, njihov tvorac je mladi bračni par Maja i Đorđe iz Sarajeva. Rado su pristali priču o svojim „Mafine kolačićima“ podijeliti i s našim čitateljima. Mafine su, kažu, naučili praviti u Americi, gdje su boravili kao studenti. Povratkom u Sarajevo mafine su pravili za svoje prijatelje, prema američkom receptu. Na njihov nagovor odlučili su ih objaviti na Facebooku i napraviti im profil (možete ih potražiti pod; „Mafine kolačići“ op.a.). Odmah je prispjela i prva narudžba. Od tada, posao s ukusnim kolačićima znatno se povećao, a Maji i Đorđu ideja i dobre volje da nekoga usreće mafinama ne nedostaje.

Kako je, zapravo, počela priča “Mafine kolačića”?

– Sve je počelo kada smo bili u Americi. Imali smo priliku da tamo putujemo dva puta, putem jedne studentske organizacije. U Americi smo prvi put probali mafine i bili smo oduševljeni okusom i izgledom. Poznato je da su tamo mafine jedan od najpopularnijih slatkiša.
Kada smo se vratili u Sarajevo, počeli smo da ih pravimo za sebe, prijatelje i porodicu. Svima su se veoma dopale i na njihov prijedlog odlučili smo da naše mafine objavimo na Facebooku. Prije tri mjeseca otvorili smo Facebook profil “Mafine kolačići“, kako bi i drugi mogli da vide šta i kako mi to pravimo. Tada su krenule i prve narudžbe. Ljudima je to bilo interesantno i mafine su im se odmah dopale. Mi smo veoma iznenađeni i sretni kako su naše mafine za relativno kratak period postale jako popularne.

Sjećate li se prve narudžbe mafina, kolika je bila i jeste li bili iznenađeni kada ste je dobili?

– Naravno, uvijek ćemo se sjećati prve narudžbe i našeg iznenađenja kada nam je stigla poruka sa željom šta treba da napravimo. Pisao nam je jedan divan momak koji je želio da svoju djevojku iznenadi za rođendan, originalnim i lijepim poklonom. Svakako, bili smo uzbuđeni i prezadovoljni kada smo ispunili očekivanja našim prvim paketićem s mafinama.

Od koga ste vi naučili praviti mafine?

– Tokom boravka u Americi, radili smo u hotelu ”Holiday Inn”, gdje su se u restoranu hotela pravile i posluživale mafine. Tu smo imali priliku da naučimo kako se prave mafine, saznamo recepte, načine pravljenja različitih figurica od fondana i ostalim tajnim sastojcima i vještinama izrade. Sakupljali smo i različite ideje na putovanjima po Americi i Evropi. Uz naš trud, volju i kreativnost naučili smo kako da pravimo mafine.

Po čemu su vaše mafine drugačije od ostalih?

– Trudimo se da naše mafine budu drugačije od drugih izgledom, a, što je još važnije, i okusom. U svaku mafinu pojedinačno ulažemo puno truda i pažnje, kako bi bile idealne i izgledom i okusom. Posebno se trudimo oko izrade različitih dekoracija od fondana. Te dekoracije su malih dimenzija, što zahtijeva veliku preciznost, a posebno pri izradi detalja kako bi izgledali što sličnije pravim predmetima i likovima. Uvijek se trudimo da imamo nove i različite ideje.

Koja je najzanimljivija poruka koju su nosile vaše mafine?

– Do sada je bilo mnogo zanimljivih poruka. Uglavnom su to natpisi i poruke za djevojačke večeri, vjenčanja, rođendane, za prijatelje, ali najmaštovitije i najzanimljivije poruke su one u kojima se izjavljuje ljubav i obilježava neki poseban datum bitan za zaljubljene.

Raduju li se mafinama više djeca ili odrasli?

– Mislim da se mafinama jednako raduju i djeca i odrasli. Interesantni su im izgledi, boje, dekoracije, okusi i ideje. Djeca se raduju više mafinama s različitim crtanim junacima, dok odrasle raduje poruka i pažnja koju im njihovi voljeni pokazuju našim mafinama.

 Vjerujem da imate mnogo povratnih informacija od klijenata, šta vam obično kažu, kakve su reakcije kada neko dobije mafine?

– Često nam javljaju klijenti da su bili prezadovoljni mafinama. Da smo uveličali i uljepšali obilježavanje bitnog datuma ili događaja, kako njihovim kompanijama, tako i na različitim vrstama proslava, vjenčanja, rođendana ili da su obradovali dragu osobu paketićem mafina. Uvijek nam bude drago da čujemo da smo ispunili njihova očekivanja i da smo napravili baš onako kako su zamislili.

Koliko vremena je potrebno za pripremu jedne porcije mafina?

– Za pripremu samih mafina nije nam potrebno mnogoo vremena. Najviše vremena nam oduzima izrada kutija, podloga za mafine, dekorisanje mafina, izrada figurica i ukrasa od fondana, koje uglavnom pravimo ručno bez upotrebe kalupa.

Koja je najzahtjevnija narudžba koju ste imali?

– Najzahtjevnije su bile velike narudžbe od po 200-300 mafina, koje smo radili za razne kompanije i vjenčanja. Te narudžbe su uglavnom bile s ukrasima od fondana što zahtijeva puno truda i vremena. Ali, mi volimo kada su naši klijenti maštoviti i kreativni, kada nam zadaju nove izazove koje se mi trudimo da napravimo što originalnije i kvalitetnije.

Spomenuli ste da mafine pravite sa suprugom, kako ste podijelili posao? Je li bilo neprospavanih noći zbog mafina?

– Suprug i ja sve zajedno pravimo, mi smo jedan mali tim. Ja sam uglavnom zadužena za organizaciju, primanje narudžbi, dogovaranje s klijentima, za nove ideje i dekoracije. Dok Đorđe to sve vješto provodi u djelo. On pravi kutije, podloge za mafine, mafine, kao i gotovo sve figurice od fondana. Bude tu i neprespavanih noći i nervoze, ali uvijek se trudimo da zajedničkim snagama završimo sve na vrijeme i da naši klijenti budu zadovoljni, što nam je i najbitnije.

Je li mafine dostavljate samo u Sarajevu ili ih šaljete i u druge bh. gradove?

– Zbog velikog broja narudžbi i naših redovnih poslova koje radimo pored mafina, nažalost, ne stižemo da radimo i dostavu. Do sada je bilo nekoliko narudžbi iz drugih gradova, ali klijenti su dolazili po mafine. Čak smo jednom na zahtjev klijenta slali i brzom poštom.

Planirate li u ovoj godini proširiti svoj posao?

– Naravno, uvijek imamo nove planove. Planiramo da proširimo ponudu novim poslasticama koje bi, također, bile prema američkoj recepturi. Nadamo se da ćemo uspjeti da naše klijente obradujemo otvaranjem slatkog kutka, gdje bi mogli u ugodnom ambijentu da uživaju i počaste se različitim vrstama naših mafina i ostalih poslastica koje pripremamo.

Koji je raspon cijena po kojima se mogu kupiti mafini?

– U zavisnosti od veličine kao i načina dekorisanja mafina, raspon cijena je od 0,75 KM do 2,00 KM.

Ukoliko ih želimo naručiti, koliko dana ranije je najbolje da pošaljemo narudžbu?

– Kako bismo stigli sve narudžbe završiti na vrijeme, posebno ako pravimo dekoraciju od fondana, najbolje je od tri do četiri dana ranije da nam pošaljete narudžbu.

Na kraju nam otkrijte koja je najveća greška koju ljudi obično prave u pripremi mafina? Ili nam možete otkriti neki Vaš recept za mafine.

– Recept za naše mafine su ideja, kreativnost, posvećenost, znanje, perfekcionizam i strpljenje.

[nggallery id=700]

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti