Namirnice za jači imunitet u sezoni borbe protiv gripe

Piše: Redakcija

1. Jogurt

Redovni unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu djeluje blagotvorno na zdravlje crijeva i cijeli imunitet. Tražite one na kojima je navedeno sa sadrže “žive kulture” jer one stimuliraju imunitet u borbi protiv virusa gripe.  Studija Univerziteta Beč je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što također snižava rizik od upala.

2. Kokošja supa

Ona ne liječi samo upaljeno grlo, već osigurava hidratizaciju tijela i obiluje nutrijentima koji aktiviraju imunitet. Najvažniji učinak kokošje supe je izbacivanje sekreta iz bronhija, pa tanjur supe nije samo narodni, već i dokazani lijek, piše Fox News.

3. Gljive

Gljive su odavno poznate kao namirnica koja jača imunitet. Bogate su selenom, B vitaminom i antioksidansima, a studije pokazuju kako potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnca zaduženih za borbu s bakterijama i virusima. Možete ih jesti u salatama, s tjesteninom, jajima, na pizzi ili s mesom – važno je samo da ih jedete.

4. Brokula

Ovo superpovrće obiluje vitaminima A i C te antioksidansima. Nedavna je studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition otkriva kako je brokula zahvaljujući svom specifičnom sastavu (sadrži sumpor u obliku indol karbinola i sulforafana) najbolji lijek za poticanje rada imuniteta. Najbolje ju je jesti tek kratko obrađenu u vrućoj vodi, a može se jesti i sirova kao dodatak salatama.

5. Srdele

Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih upala u tijelu jačajući imunitet. Osim srdela, odličan su izbor tuna, pastrva i losos, a u sezoni gripe treba pojačati unos riba i jesti ju minimalno tri puta sedmično.

6. Čaj

Najbolje je odlučiti se za zeleni ili crni čaj u rinfuzi, koji obiluju polifenolima i flavonoidima te uništavaju slobodne radikale. Katehini iz čaja čak i dokazano ubijaju viruse te imaju djelovanje poput interferona. U sezoni gripe pojačajte unos na dvije šoljice čaja na dan, donosi 24sata.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti