Lady Gaga: Kad sam imala 19 godina više puta sam bila silovana, danas trpim hroničnu bol

Piše: Redakcija

Pjevačica i glumica hrabro je priznala da ju je trauma iz adolescencije oblikovala u odrasloj dobi, a dovela ju je do psihičkih i fizičkih problema zbog kojih nije mogla ustati iz kreveta.

– Više puta sam bila silovana kada sam imala 19 godina. Kao rezultat toga razvila sam PTSP. Nisam imala nikoga da mi pomogne, nisam imala terapeuta, nisam imala psihijatra, nisam imala doktora koji bi mi pomogao proći kroz taj period. Trpim hroničnu bol. Neuropatska bol kao odgovor na traume je dio mog života. Na antidepresivima sam, imam nekoliko doktora sada i tako preživljavam – priznala je Gaga Opri.

Naime, pjevačica pati od fibromialgije, odnosno osjeća bol po cijelom tijelu, nosi se s krutim zglobovima, umorom i slabom koncentracijom, a misli da je od nje oboljela zbog neliječene traume.

– Ono što je zanimljivo sam pronašla u neuropsihičkim istraživanjima i kroz razgovor s doktorima. Naime, fibromialgija se može liječiti psihičkom terapijom. Mentalno zdravlje je medicinsko stanje i ne treba ga se ignorirati – objasnila je Gaga.

Progovorila je i o svom psihičkom slomu u nadi da će time pomoći izbrisati stigmu oko razgovora o mentalnom zdravlju.

– Mozak vam jednostavno kaže: ‘Dosta je, ne želim o tome više razmišljati, ne želim više to osjećati’. I bum. Realnost koju poznajete jednostavno nestane. Znam da su kontroverzni na mnoge načine, no lijekovi su mi doista pomogli’- dodala je pjevačica.

Tvrdi da je tek nedavno naučila živjeti sa svime, od svojih zdravstvenih problema, do silovanja kojeg je proživjela u mladosti.

Pročitajte još