Harry i Meghan najavili tužbe zbog paparazzo fotografija snimljenih na javnom mjestu

Piše: Redakcija

AFP

Princ Harry i Meghan Markle najavili su nove tužbe a sve zbog paparazzo fotografija koje su snimljene u parku nedaleko od njihovog doma u Vancouveru. No veliko je pitanje hoće li njihove tužbe uspjeti, jer su fotografije nastale na javnoj površini, a i nakon što su odlučili otići iz kraljevske porodice, više nema nikakve zabrane da ih se i u njihovo privatno vrijeme ne fotografira.

Fotografije koje su napravljene za vrijeme šetnje Meghan Markle zajedno sa sinom Archijem i dva kućna ljubimca, bivši kraljevski par smatra kako je to ponašanje paparazza nedopustivo kao i njihov pokušaj da teleobjektivima snime unutrašnjost njihove kuće i uhvate ih nespremne.

AFP

Njihovi advokati poslali su upozorenje, a sve zato što Harry smatra kako su mediji prekinuli embargo koji je postavljen nakon smrti njegove majke, princeze Diane, prije više od dva desetljeća. Naime, neslužbeni dogovor postignut je nakon što su paparazzi natjeravali Parizom njegovu majku, što je rezultiralo njenom stravičnom nesrećom.

Osam dana nakon njezine smrti 1997. Daily Mail maknuo je sve paparazzo fotografije sa svojih stranica, a istim su su primjerom poveli i njihovi konkurenti. Taj gentlemenski ugovor bio je zapravo prešutni dogovor da se mlade prinčeve zaštiti na način da se ne objavljuju svakodnevne informacije iz škole, privatnog života i slično, a paparazzi su se ubrzo odmaknuli od Harryja i Williama shvaćajući da fotografije koje snime neće moći prodati britanskim medijima.

AFP

Ipak, sve se promijenilo prošle godine kada je Harry napokon dobio i javno izvinjenje medijskih agencija koje su objavile fotografije iz zraka njegova doma u Cotswoldsu, zbog čega su on i Meghan morali iseliti. Upravo smatrajući medije glavnim krivcem za sve što mu se događalo, ali i njihov kritički nastup prema njegovoj voljenoj supruzi, Harry je odlučio tužiti određene medije. Sve to događalo se dok su on i Meghan još uvijek bili članovi kraljevske porodice, no sada se sve promijenilo.

Ako pogledamo malo bolje, šestosedmični odmor, koji su Meghan i Harry sa sinom Archijem proveli u Kanadi, prošao je bez ikakvih fotografija u medijima. Razlog? Upravo taj prešutni dogovor između kraljevske porodice i medija da se članove njihove porodice neće ‘proganjati’ na privatnim odmorima. S izlaskom iz kraljevske porodice sve to pada u vodu, nema ih u tom smislu više ko štititi, stoga ne čudi da su se u blizinu njihova novog doma na otoku Vancouver smjestili mnogobrojni paparazzi koji su u ovom paru našli odličnu zaradu.

Pročitajte još