Pitali smo stručnjaka: Kako se boriti sa stresom uoči vjenčanja?

Piše: Redakcija

Savjetuje psihologinja Stefanija Vojinović Mrdić

Stres je nešto sa čim se susreću gotovo svi parovi koji pripremaju vjenčanje. Zbog važnosti tog dana i složenosti organizacije, nezamislivo je da se stres skroz izbjegne, pogotovo kada mladenci teže perfekcionizmu. Nerijetko se dogodi da stres potpuno uništi osjećaj da je pred njima jedan od najljepših dana u životu. Da bi dan bio onakav kakvim su ga i zamišljali, izuzetno je važno da na vrijeme počnu s organizacijom, a bilo bi dobro i kada bi na prvo mjesto stavili sebe, svoje želje i očekivanja. Bitno je, također, da im očekivanja budu realna, te da znaju da nijedan događaja, pa tako ni vjenčanje, neće zadovoljiti sve strane. Zbog toga bi trebali izbjegavati „krute“ mehanizme planiranja po kojima nešto mora biti „tako i nikako drugačije“, te sitne detalje prepustiti samoj atmosferi koja je svojstvena takvim događajima.

Podrška bliskih ljudi

U „borbi“ sa stresom i anskioznošću mogu pomoći socijalne mreže podrške, tačnije članovi porodice, prijatelji i kolege na poslu. Posebno je važan kvalitet  odnosa i to da li vjerujete da se u nevolji možete osloniti na te ljude. Organizacija vjenčanja je prevelik posao za samo jednu osobu jer uključuje nebrojeno sitnica koje vas mogu opteretiti, te bi vam podjela zaduženja i planova s osobama s kojima ste bliski mogla biti od velike pomoći. Također, učinkovitom se pokazala praksa podjele dilema s osobama koje su kroz proces organizacije vjenčanja prošle, jer vam one mogu pomoći u sticanju realne slike događaja.

 Pomoć stručnjaka

Vrlo je važno da otkrijemo koja su naša uvjerenja kada je nastanak anksioznosti i stresa u pitanju. Naprimjer, ako vjerujemo da su isključivo vanjske okolnosti odgovorne (pretjerana briga o detaljima ili škripac s vremenom i organizacijom) onda tako nastala anskioznost ne može sama po sebi biti okidač koji bi doveo do nekih ozbiljnih problema među budućim mladencima. Međutim, ako je anksioznost vezana za neke dublje odnose i lične konflikte, tada su mogući ozbiljniji „ispadi“. Naprimjer, ukoliko osjećate prekomjeran i neosnovan strah od preuzimanja odgovornosti, vezivanja, vjernosti i gubitka slobode, odnosno strah od sklapanja braka onda možemo govoriti o alarmantnom stadiju koji bi mogao dovesti do otkazivanja vjenčanja. Prema saznanjima nekih psihologa ovaj strah nastaje u ranom djetinjstvu, a postoji i mišljenje da je strah od intimnosti, oblik nezrelesti i neadekvatnosti u  emocionalnom razvoju i da nastaje kod osoba koje nisu izgradile osnovno povjerenje u svoje roditelje ili  primarne objekte, pa ostaju uskraćene za sposobnost vjerovanja drugima. U takvim situacijama se sugeriše odlazak na terapije, a najefikasnijim su se pokazale kognitivno-bihevioralne psihoterapijske metode u kojima se radi na promjeni uverenja i značenja koje osoba vezuje za situaciju braka i vezivanja.

 Savjet psihologa

U kontroli stresa i ansioznosti nam pomažu postupci poput mijenjanja sistema vjerovanja, a to znači da možemo utjecati na naše misli, emocije i ponašanje. Ne treba zanemariti ni mijenjanje ponašanja kroz uvježbavanje prijeko potrebnih vještina. Tu se misli na raspoređivanje vlastitog vremena i određivanje prioriteta, te na pravilnu ishranu, vježbanje i pronalaženje alternative za onemogućene ciljeve.

Psihologinja Stefanija Vojinović Mrdić

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti