Super vijesti za žene s većim guzama, ovo će vas iznenaditi

Piše: Redakcija

Masti iz ženske guze i bedra nužne su za razvoj bebinog mozga, utvrdili su naučnici s američkog Univerziteta Pittsburghu. Te ćelije masti direktno doprinose razvoju mozga tokom dojenja što znači da se stražnjica “ponaša” kao rezerva vitalnih hranjivih tvari, piše Daily Mail.

To ujedno objašnjava zašto žene teško izgube kilograme upravo na tom području.

– Masnoća u tom dijelu je skladište za izgradnju bebinog mozga. Potrebno je jako puno masnih ćelija da bi se izgradio nervni sistem, a masti s tih područja obogaćene su dokozaheksaenskom kiselinom (DHA) koja je važna komponenta ljudskog mozga – istaknuo je profesor Will Lassek sa Univerziteta Pittsburgh.

Dodao je kako se čini da su žene razvile sposobnost nakupljanja masti na tačno određenim dijelovima sve dok dijete ne dođe. Te su ćelije uvijek tamo, ali se tokom trudnoće pokrenu tako da bebin mozak iz njih može izvući ono najhranjivije. Naučnici tvrde kako žene s većim stražnjicama imaju inteligentniju djecu.

Izvor:24sata

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti