Kako da budete sigurni da niste unijeli Corona virus u kuću

Piše: Redakcija

Novo istraživanje objavljeno u naučnom članku časopisa “New England Journal of Medicine” otkrilo je da Corona virus SARS-CoV-2 ostaje stabilniji ako padne na površinu od plastike i čelika, i da mu se stabilnost naruši ako padne na površinu od kartona ili bakra, prenosi “The Economist”. Rezultati istraživanja pokazali su da se tragovi virusa na plastici i čeliku mogu zadržati i do tri dana nakon prvobitne kontaminacije. Virus je na kartonskoj površini preživio jedan dan, dok je na bakranoj površini preživio svega četiri sata. Što se vazduha tiče, virus se u njemu može zadržati najmanje tri sata. Sposobnost virusa da nekoga zarazi, na svim je površinama naglo pala kako je vrijeme proticalo.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-FcRJKBgf-/

Koncetracija virusa koji ostanu u vazduhu nije dovoljno visok da bi predstavljao rizik zaraze za bilo koga osim za one koji se nalaze u neposrednoj blizini zaražene osobe, što bi moglo da otkloni dosta strahova kod pojedinaca. Oni koji se oslanjaju na dostavu potrepština sada će se možda manje brinuti. Istovremeno, ova će otkrića povećati zabrinutost oko mogućnosti širenja Corona virusa vazdušnim putem. Također, istraživanje će možda promijeniti način na koji zdravstveni radnici ostvaruju kontakt sa pacijentima. Naravno, najveći rizik nosi direktan kontaktsa zaraženim ljudima pa je prije svega neophodno držati odstojanje od svih, ali preporuka je preduzeti i neke mjere.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-Jv8L_iD3w/

KAKO DA NE UNESETE KORONA VIRUS U KUĆU

Ključne stvari koje treba preduzeti kada dođete spolja jeste da odmah operete ruke, detaljno i najmanje 20 sekundi. Potom jakne i kapute ostavite da se provjetre, cipele ostavite ispred vrata ili ih poprskajte rastvorom na bazi hlora i dezinfikujte površine koje ste možda kontaminirali pri ulasku. Obavezno dezinfikujte mobilni telefon i ključeve i ne grlite se i ne ljubite sa ukućanima, već držite odstojanje. Naravno, glavna preporuka jeste da ne izlazite iz kuće osim u prijekim potrebama, recimo u nabavku. U prodavnici, nosite rukavice i masku, gledajte da namirnice birate tako što ćete na ruku staviti kesu. Preporuka je i da, ako je moguće, izbjegavate lift, kako biste dodatno smanjili mogućnost kontaminacije. Čim dođete iz prodavnice, sve kese bacite.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-Fuy5nJF0p/

 

ČIME DEZINFIKOVATI?

Preporuke stručnjaka za dezinfikovanje površina su, kako prenosi “BBC”, alkohol od 62 do 71 %, izbjeljivač hidrogen peroksida od 0.5 %, ili kućni izbjeljivač koji sadrži 0.1 % natrijum hipohlorita.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti