Stručnjaci ubjeđeni: Toplije vrijeme moglo bi značiti kraj pandemije

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-Eym8jghKe/

Naučnici sa Univerziteta u Mayrlendu preporučuju da se prilikom procena i suzbijanja korona virusa u obzir uzmu i vremenske prognoze. Naime, istraživači su primjetili da su najveće epidemije COVID-19 pokrivale zemlje smeštene u jednoj prilično uskoj zoni sjeverne hemisfere, koja je ograničena na 30. i 50. paralelu. To uključuje Italiju, Španiju, Iran, Sjedinjene Države i Južnu Koreju, gde je zabilježeno više od 70 hiljada infekcija, i naravno, Kinu.

Na osnovu toga je zaključeno da se virus najbolje širi u određenim klimatskim uslovima. Ova temperatura iznosi od +5 do +11 stepeni, a vlažnost zraka od 47 do 79 posto. Naučnici iz Velike Britanije drže se istog mišljenja. Oni temperaturu od u proseku 8 stepeni nazivaju “najplodnijom” za ovaj patogen. Ako je napolju mnogo toplije, uzročnik bolesti, prema njihovom mišljenju, počinje da umire.

Što se tiče vremena u sjevernoj Italiji, odakle se virus raširio u druga mjesta i zemlje, tokom februara i prve dekade marta prosječna temperatura je bila u opsegu +6 do + 9. U Južnoj Koreji, COVID-19 polako dolazi pod kontrolu. Već početkom marta u ovoj zemlji je dnevno zabilježeno nekoliko stotina novih slučajeva koronavirusne infekcije; sada se broji u desetinama. Da li je slučajnost što su u ovu zemlju nedavno počele da pristižu suptropske vazdušne mase i što temeratura u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje dostižu i do +15?

Na osnovu te logike u Rusiji se također uskoro mogu stvoriti uslovi za smanjenje stope oboljevanja. Naprimjer, u aprilu će u većem djelu Rusije temperaturni režim biti topliji nego inače. Na jugu, u centru i na sjeverozapadu, živa termometra diže se iznad vrijednosti povoljnih za širenje korona virusa. Zona rizika ostat će sjeveroistok evropske Rusije, Ural, južni Sibir i centralni regioni dalekog istoka.

Ali, pored temperaturnog faktora, postoji još jedan, koji djeluje u svim klimatskim zonama. Sada na sjevernoj hemisferi počinje ili je već počelo proljeće. Do maja će se protok sunčevog zračenja skoro udvostručiti. Drugim riječima, ultraljubičasti zraci ući će u atmosferu i efikasnije pročišćavati zrak i praktično ubijati viruse.

– To su takozvani sezonski sistemski faktori. S jedne strane, to je apsolutno tačno: ultraljubičasto zračenje ubija virus, kao i mnogo toga drugog na svijetu. Virusu je kao primitivnom organizmu teško da se zaštiti od ultraljubičastog zračenja. Druga dobra stvar je što u proljeće “sve oživljava”. Čak je i imunitet jači, a ljudi sretniji. Zbog svega toga stopa infekcije počinje da opada – istakao je specijalista za molekularnu genetiku Dimitrij Kvon.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti