RKUD „Proleter“ Sarajevo: Čestitka povodom Dana grada Sarajeva

Piše: Redakcija

„Povodom obilježavanja 06. aprila, Dana grada Sarajeva, članovi Radničkog kulturno-umjetničkog društva ‘Proleter’, sada već tradicionalno, građanima Sarajeva upriliče svečani koncert prilagođen ovom veoma važnom datumu. Kako godinama radimo, i ove godine, pod pokroviteljstvom načelnika Općine Centar Sarajevo prof. dr. Nedžada Ajnadžića, 06. aprila planirali smo održati svečani koncert u Domu mladih Skenderija, te na najbolji način s građanima obilježiti Dana grada Sarajeva.

U svom postojanju od osnivanja do danas Sarajevo je prolazilo kroz mnoge izazove. Bilo je teških vremena koji su stanovnike Sarajeva stavljali na mnoge ispite. Pozitivan duh Sarajeva i njegovih stanovnika izdizao se iznad svih ličnih interesa, izgrađujući kolektivitet uiniverzalnih vrijednosti, koji Sarajevo svrstava u jedan od posebnih gradova na Planeti, mjestu spajanja raznolikosti, gradu života i ljubavi… Tokom svih tih godina u Sarajevu su nastajale i razvijale se mnoge upravne institucije, obrazovne, kulturne, sportske…, privredna društva, nevladine organizacije.                         

Jedna od takvih organizacija je i Radničko kulturno-umjetničko društvo ‘Proleter’, nastalo davne 1905. godine. Od osnivanja do danas, unatoč teškim periodima i događajima, nikada nije prestajalo s radom. Do 90-ih bili smo jedno od najboljih i najvećih KUD-ova u bivšoj Jugoslaviji. Tokom agresije na BiH, 1992-’95. godine, u paklu stradanja Sarajeva i RKUD ‘Proleter’ je ostao bez sve svoje imovine, koju su vrijedni članovi Društva skoro 100 godina stvarali i brižno čuvali. Iako smo ostali bez sve imovine, instrumenata i nošnji, nismo prestali s radom. Vrijedni članovi Društva, entuzijasti, odmah nakon rata okupili su se i bez ičega, iz pepela, podigli ‘Proleter’, baš kao što se i Sarajevo iz pepela izdizalo te zasjalo punim sjajem.

Ove godine RKUD ‘Proleter’ obilježava 115 godina postojanja i rada. Za sve te godine učestvovali smo na mnogim festivalima, smotrama, kulturno-zabavnim manifestacijama širom svijeta, predstavljali Bosnu i Hercegovinu i svoj grad, svoje Sarajevo, osvajali zlatne medalje, prva mjesta i dobijali najveća priznanja… Dobitnici smo najvećih odlikovanja grada Sarajeva, što nas posebno raduje. Ove godine, više nego ikada, željeli smo da proslavimo ova dva rođendana svečano, kako priliči i Sarajevu i Naših 115…

Ne sluteći, iznenada, nitkud, iskrsnula je prepreka zvana pandemija, koja nas spriječi da organiziramo planirani koncert i svečano obilježimo praznik svoga grada bez kojeg, sasvim sigurno, ni RKUD ‘Proleter’ ne bi postojao.

Uprkos teškim danima kroz koje smo prolazili i kroz koje svi prolazimo sada, građani glavnog grada BiH uspjeli su sačuvali kontinuitet međusobnog uvažavanja i razumijevanja, koji su oduvijek krasili ove prostore. Sigurni smo da će Sarajevo i u budućnosti biti primjer pozitivnih priča, nosilac civilizacijskih vrijednosti, baš kao što će i RKUD ‘Proleter’ biti zvijezda koja sija sarajevskim sjajem i toplinom.

U ime članova i Uprave RKUD-a ‘Proleter’ svim građanima Sarajeva čestitam 06. april, uz iskrene želje za dobro zdravlje, te da se, kao i  uvijek do sada, nakon pobjede ovog zla koje se nadvilo nad Sarajevom, čim se steknu uslovi okupimo i sve teškoće bosanskohercegovačkim igrama i pjesmama prevaziđemo – istaknuo je predsjednik RKUD-a „Proleter“, Sahudin Kačar.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti