Može li se Corona virus prenijeti dodirom?

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-o2OLkCql3/

Corona virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem, kad zaražena osoba kašlje ili kihne, no uz društveno distanciranje, mnogi su ljudi oprezni kada dodiruju kvake, tipke ili novčanice. Stručnjaci kažu da je to mudro.

– Studije upućuju na to da korona virus na površinama može preživjeti od nekoliko sati do nekoliko dana. – kaže Svjetska zdravstvena organizacija.

Transmisija korona virusa dodirom kontaminiranih objekta “čini se moguća”, navodi se i u priopćenju njemačkog Instituta za procjenu rizika. I premda na suhim površinama općenito nije stabilan, inicijalni laboratorijski testovi o novom korona virusu ukazuju na to da ostaje zarazan do četiri sata na bakrenoj površini, 24 sata na kartonskoj i dva do tri dana na plastici. Naime, ako zaražena osoba zakašlje i pritom poprska ručku košarice u prodavnici, sljedeći bi se kupac mogao zaraziti ako primi ručku i nakon toga dotakne svoja usta, nos ili oči. Pojašnjavaju da, čak i ako se virus nađe na koži, to nije ulazno mjesto. Ako nakon toga operete ruke, primijenili ste odgovarajuću preventivnu mjeru.

Ističu da je bitno svježe kontaminiranu ruku ne stavljati na usta, nos ili na oči kako virus u organizam ne bismo unijeli respiratorno ili konduktivno. Institut za procjenu rizika kaže da nema izvještaj o tome da se neko tako uistinu i zarazio. Da biste se općenito zaštitili od virusa, uključujući korona virus i virus gripe, stručnjaci savjetuju temeljito pranje ruku sapunom i vodom i suzdržavanje od dodirivanja lica izvan kuće.

Institut uz to ne vidi potrebu da zdrave osobe dezinficiraju površine. Važno je zapamtiti da održavanje dobre higijene i oprez pri dodirivanju potencijalno kontaminiranih predmeta nisu zamjena za ono najvažnije – društveno distanciranje od jednog ili dva metra. To je najbolji način za sprečavanje širenja zaraze.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti