Francuski naučnici otkrili na koji način se može uništiti Corona virus

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-Eym8jghKe/

Osim liječenja i pronalaska vakcine, korona virus je potaknuo naučnike da istraže sve načine na koji može da se uništi. Grupa francuskih naučnika, sa Odjeljenja za nove virusne bolesti Univerziteta iz Marseillea, uradila je nekoliko različitih studija.

Riječ je o studiji koja još nije nezavisno provjerena, pa se zato za sada nije našla u naučnim časopisima.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B7l8DaIB5BP/

Detalji studije

Kako se odvijalo istraživanje francuskih naučnika? Oni su visoke i niske koncentracije COVID – 19 izložili različitim temperaturama u laboratoriji.

Ispostavilo se da virus na temperaturi od 60 Celzijusovih stepeni može da preživi sat vremena dok je temperatura koja ga je odmah uništavala bila vrlo visokih 92 stepena.

Za istraživanje je korištena ćelija afričkog zelenog majmuna (ćelija njegove jetre je zaražena virusom za potrebe istraživanja) koji živi u Sudanu i Etiopiji i čije se ćelije često koriste u studijama kao zamjena za ljudske. Pokazalo se da virus na temperaturi od 92 stepena može da izdrži 15 minuta.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-FcRJKBgf-/

Veza sa SARS- om i MERS- om

Tokom istraživanja čiji su rezultati, kako su rekli francuski naučnici, konzistentni sa ranijim studjama o SARS-u i MERS-u, uočena je razlika u koncentraciji virusa koja na uništenje djeluje na sljedeći način: ako ga je u uzorku bilo više, ostao bi zarazan, ako ga je bilo manje, uništio bi se u potpunosti. Ipak, niže koncentracije virusa prisutne su kod većine zaraženih pa se smatra da su za deaktivaciju dovoljne i niže temperature. Više koncentracije zahtjevaju višu temperaturu.

– Ova studija treba da posluži za odabir adekvatnog protokola za deaktivaciju kako bi se spriječila izloženost laboratorijskog osoblja koje je u direktnom i nedirektnom kontaktu sa virusom SARS. – istaknuto je u studiji.

Naučnici sa Univerziteta Tsinghua i Beihang u Pekingu su krajem marta ove godine istakli da bi povišena temperatura i vlažnost vazduha mogli da zaustave širenje virusa.

Njihova istraživanja su pokazala da će toplije vrijeme usporiti širenje zaraze, ali da taj faktor nije dovoljan kako bi se pandemija zaustavila i samim tim stopirao broj oboljelih. Ipak, studija donosi nadu, a stručnjaci iz Kine su poručili da virus ne može da preživi na temperaturi od 30 stepeni, kao i da porast temperature za jedan stepen, odnosno povećanje vlage za 1% smanjuje širenje zaraze. Kineski stručnjaci su kao važan faktor u spriječavanju širenja zaraze izdvojili i izolaciju. Kina je početkom ovog mjeseca proglasila kraj epidemije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti