Božo Vrećo se na emotivan način oprostio od dive sevdaha

Piše: Redakcija
 
 

INSTAGRAM

 

Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje. Emina Zečaj je zaslužna za pronalazak starih sevdalinki i njihovo dokumentiranje, što je čini značajnom sakupljačicom narodnog blaga u Bosni i Hercegovini. Američki časopis “Billboard” ju je 2004. godine prozvao “ikonom tradicionalne bosanske muzike”, a uspomena na njen lik i stvaralaštvo nastavlja živjeti kroz njenu bogatu diskografiju.

Sevdah je predstavljala širom svijeta, a pored mnogih nevjerovatnih izvedbi, ostat će zapamćene i one snimljene u filmovima “Remake” i “Gori vatra”.
 
Božo Vrećo je na svom Instagram profilu objavio fotografiju u njenu čast i prisjetio se njihovog prvog susreta. 
 

View this post on Instagram

Preselila je, maločas su mi javili,najdraža Emina Zečaj, sjećam se tog prvog susreta, u njenom domu primila me i skupa smo zapjevali dvije pjesme i popili kahvu, kakva je to sreća bila za mene, oduvijek sam je volio, poštovao i cijenio svaku njenu izvedbu i interpretaciju sevdalinki, koje su uvijek bile drugačije jer ih je pjevala i srcem i dušom na sebi svojstven način, tom prilikom mi je rekla, "samo pjevaj, jer kad pjevaš i Bogu je drago da te čuje", to neću nikad zaboraviti, s njenom porodicom ( kćer i unuk) poznajem se i prijatelji smo, znali su mi poručiti nanine riječi podrške, istrajnosti i ljubavi ka mom radu i načinu interpretiranja, bila je pravi vjernik,bez prijekora i osude, samo čista ljubav, njene riječi i savjeti su mi davali podstrek i snagu, izgovoreni sa toliko pažnje i takta za svaku izgovorenu riječ, bila je jedna od poslednjih u nizu starih doajena sevdalinke, žao mi je što se zbog sve ove situacije nismo uspjeli još jedared vidjeti, da joj odnesem najljepši buket cvijeća i zapjevam joj iz duše, i dalje ću je čuti, i učiti od nje i svaki put se oduševljavati njenom pjesmom, nikada nije rastanak samo je sve trenutak čekanja, i svi ćemo jednom na onaj svijet, neka je džennet tvoj novi dom dobra dušo, zauvjek si voljena. Bašum sagosum porodici. ♥️🙏🏽

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco) on

– Preselila je, maločas su mi javili, najdraža Emina Zečaj. Sjećam se tog prvog susreta, u njenom domu primila me i skupa smo zapjevali dvije pjesme i popili kahvu, kakva je to sreća bila za mene. Oduvijek sam je volio, poštovao i cijenio svaku njenu izvedbu i interpretaciju sevdalinki, koje su uvijek bile drugačije jer ih je pjevala i srcem i dušom na sebi svojstven način. Tom prilikom mi je rekla, “samo pjevaj, jer kad pjevaš i Bogu je drago da te čuje”, to neću nikad zaboraviti. S njenom porodicom ( kćer i unuk) poznajem se i prijatelji smo, znali su mi poručiti nanine riječi podrške, istrajnosti i ljubavi ka mom radu i načinu interpretiranja. Bila je pravi vjernik, bez prijekora i osude, samo čista ljubav, njene riječi i savjeti su mi davali podstrek i snagu, izgovoreni sa toliko pažnje i takta za svaku izgovorenu riječ, bila je jedna od poslednjih u nizu starih doajena sevdalinke. Žao mi je što se zbog sve ove situacije nismo uspjeli još jedared vidjeti, da joj odnesem najljepši buket cvijeća i zapjevam joj iz duše. I dalje ću je čuti, i učiti od nje i svaki put se oduševljavati njenom pjesmom, nikada nije rastanak samo je sve trenutak čekanja, i svi ćemo jednom na onaj svijet. Neka je Džennet tvoj novi dom dobra dušo, zauvjek si voljena. Bašum sagosum porodici. – napisao je Božo uz fotografiju. 

 

Pročitajte još