Od danas do nedjelje slobodan ulaz u „Makovu hižu“ u Stocu

Piše: Redakcija

Fondacija „Mak Dizdar“ objavila je da je „Makova hiža“ u Stocu otvorena za posjete od danas 29. maja do nedjelje 31. maja, od 10 do 18 sati. U tom periodu moguće je posjetiti muzejsko-galerijski centar ove fondacije uz slobodan ulaz. Nakon toga posjete će biti otvorene uz prethodnu najavu na broj telefona 062 423 694.

Na ovom mjestu moguće je pogledati originalne rukopise i dokumente iz života velikog Maka Dizdara, umjetnička djela inspirirana Makovom poezijom i stećcima te uživati u ambijentu avlije i bašče, u stolačkoj mahali na adresi Uzinovići, pet minuta hoda od stolačke čaršije.

Jezgru „Makove hiže“ čini spomen-soba u kojoj je izložena kolekcija Makovih originalnih rukopisa, knjiga sa bilješkama, dokumenata, fotografija i nekoliko Makovih portreta autora Maria Mikulića, Mirze Ibrahimpašića, Magdalene Nuneske i drugih. Eksponati spomen-sobe mogu se posmatrati uz slušanje Makovih stihova u izvedbi Radeta Šerbedžije, Hasije Borić i Fabijana Šovagovića.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti