Slomljena srca Oprah Winfrey i Michelle Obama

Piše: Redakcija


Mnoge poznate ličnosti tuguju za Georgeom Floydom, nenaoružanim Afroamerikancem koji je umro u Minneapolisu nakon što mu je tokom hapšenja bijeli policajac pet minuta koljenom gnječio vrat, dok je crnac molio da ga ne ubije.

TV ikona Oprah Winfrey i bivša prva dama SAD Michelle Obama odale su počast žrtvi putem društvenih mreža i objavile da su im srca slomljena.

Winfrey (66) je na Instagramu i Twitteru objavila kako ne uspijeva iz glave izbaciti sliku koljena na Floydovom vratu.

View this post on Instagram

I’ve been trying to process what can be said or heard in this moment. I haven’t been able to get the image of the knee on his neck out of my head. It’s there every morning when I rise and when I go through the ordinary duties of the day. While pouring coffee, lacing my shoes, and taking a breath, I think: He doesn’t get to do this. And now the video from the other angle of two other officers pinning him down. My heart sinks even deeper. His family and friends say he was a gentle giant. His death has now shown us he had a giant soul. If the largeness of a soul is determined by its sphere of influence, George Floyd is a Mighty soul. #GeorgeFloyd: We speak your name. But this time we will not let your name be just a hashtag. Your spirit is lifted by the cries of all of us who call for justice in your name!

A post shared by Oprah (@oprah) on

Obama (56) je napisala da je iscrpljena od tuge zbog učestalosti rasističkog nasilja.

“Kao i mnoge od vas, boli me tragedija”, napisala je na Twitteru bivša prva dama Amerike, dijeleći umjetnička djela koja prikazuju Floyda, 46-godišnjeg vozača kamiona.
Pozvala je sve i crne i bijele na borbu protiv rasizma koje, kako navodi, započinje sa samoispitivanjem i slušanjem onih čiji se životi razlikuju od naših, a završava pravdom, saosećanjem i empatijom koja se očituje u našim životima i na našim ulicama.“

Inače , od srijede traju demonstracije u Minnesoti, New Yorku i Californiji. Sada već bivši policajac Derek Chauvin iz Minneapolisa je uhapšen i optužen za ubistvo Georgea Floyda. Snimljen je kako koljenom vrši pritisak na Floydov vrat sve do smrti. Danas su se stotine osoba okupile i ispred Bijele kuće u Washingtonu tražeći pravdu za Floydovu smrt.

Pročitajte još