Bivša urednica Voguea zbog objave na Instagramu izazvala bijes javnosti

Piše: Redakcija

Bivša urednica francuskog izdanja modnog magazina Vogue 65- godišnja ikona stila Carine Roitfeld podijelila je fotografiju sebe u zagrljaju s modelom iz Južnog Sudana. Ispod spomenute fotografije Roitfeld je napisala kako joj nedostaje te da ona za nju nije crna žena, već prijateljica. Spornu objavu bivša urednica pariškog izdanja Voguea u međuvremenu je uklonila s Instagrama, no ne prije nego što je poznati Instagram profil Diet Prada podijelio screenshotove s pregršt komentara užasnutih korisnika Instagrama.

– Prije ubostva Georgea Floyda nikada nisi objavljivala fotografije s crnim ženama – primijetio je jedan korisnik dok joj je drugi dao do znanja kako nije lijepo što koristi ‘kožu’ modela kako bi se osjećala dobro zbog svog svakodnevnog, casual rasizma u kojem sudjeluje, pritom nazvavši njenu objavu duboko uvredljivom.

– Ona je definitivno crna žena, a činjenica da misliš kako bi trebala izbrisati njenu rasu kako bi došla do ovog zaključka je dio cijelog problema – pisalo je u drugom komentaru ljutitog korisnika Instagrama.

View this post on Instagram

I would like to sincerely apologize for my previous comments that were posted on social media. My intent was to express love and support for my dear friend, Anok Yai – not to deafen my message. I realize that I caused further pain and hurt to the very community that I was looking to support. I am learning from this experience and will continue to use my platform and voice to create opportunities for change. Anok you are a beautiful, strong and talented Black woman and I meant absolutely no harm. I only meant to send a message of support to you and your family. I vow to continue to focus my efforts and stand up to these injustices to support and further create opportunities that amplify the black community and their voices in the fight against systemic racism.Please know that I have read all of your comments and I hear you. I made a grave error and ask not to be judged by my words, but by my actions now and going forward. – Carine

A post shared by Carine Roitfeld (@carineroitfeld) on

Zbog gomile negativnih komentara, Roitfeld je ove sedmice odlučila javno reagirati objavivši poduže izvinjenje na Instagramu.

– Željela bih se iskreno izvinuti za svoje prethodne komentare koji su objavljeni na društvenim mrežama. Moja je namjera bila izraziti ljubav i podršku svojoj dragoj prijateljici, Anok Yai – da ne zaglušim svoju poruku. Svjesna sam da sam nanijela daljnju bol i povredu samoj zajednici koju sam željela podržati. Učim iz ovog iskustva i nastavit ću koristiti svoju platformu i glas za stvaranje prilika za promjenu. Anok ti si lijepa, snažna i talentirana crna žena i nisam mislila apsolutno ništa loše. Željela sam poslati poruku podrške vama i vašim porodicama. Obećavam da ću i dalje nastaviti s fokusom u svojim naporima da podržim potlačene i stvorim mogućnosti koje će ojačati crnu zajednicu i njihov glas u borbi protiv sistemskog rasizma.

View this post on Instagram

3 generations 🥰🥰🥰 📸 @sebastianfaena

A post shared by Carine Roitfeld (@carineroitfeld) on

Pročitajte još