Kolinda Grabar-Kitarović pokazala srednji prst

Piše: Redakcija

I Kolinda Grabar-Kitarović je pokazala prst Miroslavu Škori (Jutarnji list.hr/Privatni album)

 

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na nedavne izjave Miroslava Škore i Nine Raspudića i pobačaju u slučaju žena koje su silovane.

-Pridružujem se svim ženama koje ovim “nepristojnim” činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će “baja” reći.  Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju’, rekla je bivša predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović ekskluzivno za “Jutarnji list” i poslala fotografiju sebe kako pokazuje srednji prst.

Miroslav Škoro izjavio je da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti sa obitelji što će učiniti, a Raspudić je tijekom sučeljavanja sugerirao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama. Nakon tih je izjava uslijedila lavina reakcija na društvenim mrežama, a danas se o tome putem Facebooka oglasila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Ona je rekla da je zgrožena takvim izjavama.

– Treba biti potpuno jasan – radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sljedeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konzultacije s (muškim?!) članovima obitelji. To nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena,  suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati, napisala je Divjak na svom Facebooku.

Reagirala je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš (HNS), koja je objavila fotografiju na kojoj pokazuje Škori srednji prst te je pozvala i druge žene da učine isto.

– Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!, poručila je Gamoš.

Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj! 🤬#svogatijelagospodarica #ajdukućunakrajusela #pokažiiti

Gepostet von Žana Gamoš am Mittwoch, 17. Juni 2020

Na Facebooku se oglasila i novinarka Danka Derifaj.

Cijeli dan sam iskopčana i sad vidim da je glavna tema imaju li silovane žene pravo glasa. Muškarci nas uzeli u usta i…

Gepostet von Danka Derifaj am Mittwoch, 17. Juni 2020

-Cijeli dan sam iskopčana i sad vidim da je glavna tema imaju li silovane žene pravo glasa. Muškarci nas uzeli u usta i ne puštaju. Popi*dila sam. Odje*ite više od moje maternice i moje pi*ke, isto tako i od onih moje prijateljice, kolegice, majke, kćeri ili bilo koje druge žene. Ima da nas pustite na miru i poštujete. A za sve koji će se zgroziti nad mojim rječnikom nek’ usmjere svoje zgražanje prema onima što bi gospodarili tuđim tijelom. Moja maternica, moja stvar, moje tijelo moja stvar, moja pi*ka, moja stvar i nema te sile koja će njom gospodariti –  napisala je Derifaj, prenosi Jutarnji.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti