Ostavljeni “vještičiji dječak“ i njegova spasiteljica svakodnevno oduševljavaju svijet

Piše: Redakcija

Ovih dana aktivisti za mir u svijetu, u svjetlu borbe protiv diskriminacije crnih osoba, na društvenim mrežama podsjećaju na jedno izuzetno djelo koje je prije četiri godine napravila danska humanitarka Anja Ringgren Lovén. Ona je u Nigeriji 31. januara 2016. godine pronašla i spasila dvogodišnjaka optuženog za vještičarenje. Roditelji su ga ostavili na ulici da umre od gladi i žeđi. Preživljavao je mjesecima hraneći se otpacima i smećem koje je pronalazio na ulici.

Anja koja je osnovala organizaciju „Land of Hope“ (Zemlja nade) za pomoć afričkoj djeci označenoj u svojim zajednicama kao vještice pa su zbog toga zapostavljana ili čak i ubijana, mališana je pronašla u strašnom stanju, s tijelom punim crva i parazita. Slika na kojoj ga hrani keksom i daje mu vode obišla je svijet.

Danas i dalje svijet obilaze fotografije ovog dječaka kojem je Anja dala ime Hope (nada), ali na kojima je on sad već šestogodišnjak.  Snažan je, zdrav i živi u nigerijskom sirotištu koji je Anja sa svojim suprugom Davidom Emmanuelom Umemom izgradila za tzv. „vještičiju djecu“.

U sklopu svakodnevnog humanitarnog rada danas je Anja na svom Facebook profilu objavila i poziv za aukciju Hopeovih umjetničkih radova s motivima poruke „Crni životi su važni“.

-Sretan ponedjeljak. Nadam se da ste svi proveli sjajan vikend. Svaki put kad dijelim novosti o dječijem umjetničkom djelu mnogi od vas izražavaju želje da kupe slike i to me navelo na razmišljanje – napisala je Anja na Facebooku objavljujući poziv na aukcijsku kupovinu slika.

Ponosna na djela kojima dječak Hope iznenađuje svaki dan dodala je:

-A ono što je toliko jedinstveno u vezi njegove slike je da mi zapravo ne znamo šta mu je na umu. Šta želi da izrazi sa zelenom bojom nasred lica osoba? Sigurna sam da se njegova slika može protumačiti na mnogo načina, ali samo Hope zna priču iza sebe. I to je ono što ga čini tako jedinstvenim – navela je Anja, objavljujući i radove koje je Hope naslikao.

Happy Monday 🌍 I hope you all had a great weekend 💫 Everytime I share updates of the children’s artwork many of you…

Gepostet von Anja Ringgren Lovén am Montag, 22. Juni 2020

Anja gotovo svakodnevno na društevnim mrežama potencira nastavak misije ssvoje fondacije protiv opasnog praznovjerja koje svake godine ubije hiljade nedužne djece.

-Naš je rad dugoročan, ali neumorno se borimo kako bismo spriječili da dijete u budućnosti pati – napisala je na Instagramu i navela da se organizaciji pridružuje sve više članova iz cijelog svijeta, svjesnih da su samo ujednijeni jači.

View this post on Instagram

Land of Hope is leading the battle against the dangerous superstition that kills thousands of innocent children every year. Our work is long-term but we fight tirelessly to prevent any child suffering from adult superstion in the future. And our members are very important. United we stand. United we are stronger. Every week we get hundreds of new members. This week we got new members from: Venezuela 🇻🇪 Azerbaijan 🇦🇿 Latvia 🇱🇻 Saudi Arabia 🇸🇦 Norway 🇳🇴 Australia 🇳🇿 Ireland 🇮🇪 Germany 🇩🇪 USA 🇺🇸 Denmark 🇩🇰 Turkey 🇹🇷 We welcome you all with much love and gratitude ❤️ Link in bio to become a member of Land of Hope and join the battle against superstion. #landofhope #membership #unitedagainstsuperstition #strongertogether #childrights #humanity #hope #love #peace #diversity #oneworld #humanrights #childrenareourfuture #passion #education #jointhemovement #childrennotwitches 🌍

A post shared by Anja Ringgren Lovén (@landofhope) on

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti