Izašla je nova Sidranova knjiga: “A Nurija veli” je izbor “fejsbučarenja” narodnog filozofa

Piše: Mirela Kukan

Iz štampe je izašla nova knjige našeg velikog književnika, akademika Abdulaha Sidrana, neobičnog naslova “A Nurija veli” i još neobičnijeg sadržaja.

– Veoma strog izbor iz opasnih misli narodnog filozofa Nurije, malo pjesmica, šala i kratkih priča. Uredio: Tarik Sidran; Likovna oprema: Haris Jusović; Izdavač: Dobra knjiga, Sarajevo, 2020.; Video: Sudo Šeha – objavio je Sidran na svom Facebook profile.

Brojnim poštovaocima Sidranovog lika i djela poznato je već da je on na Facebooku vrlo aktivan i da ima dva profila. Jedan pravog imena Abdulah Sidran, a drugi pod imenom Sidran A Nurija.

Upravo ovaj drugi kumovao je nastanku knjige koja je sabrala mudrosti Sidranovog junaka Nurijie.

-Knjiga “A Nurija veli” je izbor iz moga “fejsbučarenja” posljednjih godinu-dvije dana i nju nije moguće žanrovski odrediti. U klasičnom smislu, to je najbliže tradiciji spisateljskog Dnevnika…Zapisi o svakodnevnici, onako kako teku naši dani, i kako ih doživljava jedan pjesnik i povremeni komentator društvenih zbivanja. Ja sam na FB kreirao lik narodnog filozofa Nurije, koje sam ime namjerno odabrao kao počast onome Nuriji što je, pod četničkim snajperima džogirao kroz Sarajevo 92-95. Neka domaća kombinacija Don Kihota i Sančo Panse…Prevrće narodne poslovice, veliki ters, ali ga FB raja zavoljela toliko da su mi znali slati poruke, ako Nurija izostane koji dan: “E, gdje nam je Nurija, mi jutarnju kafu ne počinjemo piti dok ne vidimo šta nam je Nurija za taj dan smislio” – kaže Sidran za “Azru”, pojašnjavajući kako je nastala knjiga.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti