Specijalno priznanje za Mostarce

Piše: Redakcija

Grupa frankofonih ambasadora i šefova misija u Bosni i Hercegovini posjetila je danas Mostar kako bi uručili javno priznanje “Most za budućnost – Le pont pour l’avenir” udruženju građana „Jer nas se tiče“ koja se zalaže za rješavanje pitanja deponije Uborak i njenog štetnog uticaja na okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva. Simbolika je u iskazivanju volje za izgradnju mostova između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini.

Ceremoniji su prisustvovali ambasadori Austrije, Francuske, Švicarske i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH koji su uručili priznanje predsjedniku Udruženja “Jer Nas se Tiče” Omeru Hujduru. Cilj priznanja je da javno nagradi pojedince ili grupe zbog načina na koji se bave pitanjem dijaloga kultura i kulture dijaloga u zemlji.

-Zalaganje građanki i građana za zajedničko dobro je od izuzetnog značaja, kako za Mostar, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Uvjereni smo da ova inicijativa, koja okuplja zajednice oko jedinstvenog cilja može biti primjer ostalim građanima i građankama ove zemlje. Ovo priznanje treba shvatiti i kao ohrabrenje za nastavak dijaloga s vlastima o ovom pitanju, uz uzajamno poštivanje, ali i poštivanje vladavine prava i zakona -stoji između ostalog u zajedničkoj izjavi ambasadora koju je predstavila ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer.

Inače, zajedničku deklaraciju potpisuju Margret Uebber, ambasadorica SR Njemačke, Ulrike Hartmann, ambasadorica Republike Austrije, William Asselborn, šef Diplomatskog ureda Ambasade Belgije, Caroline Charette, ambasadorica Kanade, José María Valdemoro Giménez, ambasador Kraljevine Španije, Guillaume Rousson, ambasador Republike Francuske, Dimitrios Papandreou, ambasador Republike Grčke, Nicola Minasi, ambasador Republike Italije, Ekrem Ebibi, ambasador Republike Sjeverne Makedonije, Reinout Vos, ambasador Kraljevine Nizozemske, Dana Constantinescu, ambasadorica Rumunije, Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske, Johann Sattler, šef EU Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, Peter Van Der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije, Lucie Gagné, predstavnica UNHCR-a, Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe, i Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda.

“Most za budućnost – Le pont pour l’avenir” uručuje se povodom 20. marta, Međunarodnog dana Frankofonije kada se slave dijalog i univerzalne vrijednosti mira, saradnje, solidarnosti i održivog razvoja, ali zbog krize izazvane Covidom-19, ceremonija uručivanja priznanja pomjerena je na današnji datum.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti