Dramatičan apel šampiona Asmira Kolašinca: Spasite Sjenicu! Oglasili se ministar i doktor

Piše: Redakcija

Nakon što je srbijanski atletičar Asmir Kolašinac, evropski šampion u dvorani i osvajač bronzane medalje na otvorenom, napisao potresni apel za pomoć ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru, jer u Sjenici ljudi masovno umiru od Corona virusa, te od njega dobio odgovor da će mu se javiti koordinator Opće bolnice Novi Pazar dr. Mirsad Đerlek to se i desilo.

Sinoć je svjetski poznati sportista na svom Facebooku saopćio da će do 22 sata svi pacijenti iz Sjenice za koje postoji medicinska indikacija, biti transportirani u Opću bolnicu Novi Pazar, o čemu ga je, kako je naveo, obavijestio dr. Đerlek.

Večeras od 22h svi pacijenti iz Sjenice za koje postoji medicinska indikacija će se transportovati za OB Novi PazarTo me je lično obavestio Dr Mirsad Djerlek

Gepostet von Kolasinac Asmir am Samstag, 4. Juli 2020

“Poštovani ministre Lončar,

Asmir Kolašinac je, atletičar, reprezentativac naše Srbije.

Situacija u Sjenici je dramatično teška, veliki je broj teško obolelih i umrlih. Kapaciteti Doma zdravlja Sjenice su pred kolapsom u šta sam se lično uverio. Veliki broj zdravstvenih radnika je zaražen. Interno odeljenje je prepuno i pretvorilo se u kovid odeljenje, a pacijenti iz sata u sat u pristižu u izuzetno teškom stanju. U Sjenici je gore nego u Novom Pazaru, danas je umrlo 10 ljudi. S obzirom na to da se lično poznajemo, imao sam slobodu da vas direktno kontaktiram. Panika i strah je u narodu i zato je jako bitno da se brzo deluje – poruka je koju je Kolašinac poslao ministru.

– Apsolutno vas razumem. Sada će vam se javiti Mirsad Đerlek i biće sve rešeno – odgovorio je Lončar.

Asmir Kolašinac je nedavno donirao respirator bolnici u Sjenici, ali tamo se situacija usložnjava u toj mjeri da su ovaj gradić u Sandžaku prozvali „srpskim Bergamom“.

Svoj odgovoran odnos prema situaciji s pandemijom Kolašinac pokazuje od samog početka kada je i putem državne televizije Srbije poučnom pričom o mravu koji je s kapljicom vode pokušavao ugasiti požar, savjetovao koliko je bitno da se svaki pojedinac pridržava preporuka stručnjaka.

#ostanikodkuće#stayhome#staystrong#stayhealthy

Gepostet von Kolasinac Asmir am Samstag, 4. April 2020

 

To je u praksi Asmir Kolašinac pokazivao i proteklih dana neumorno volontirajući i pomažući oboljelim građanima Sjenice.

Koliko je situacija teška u Sjenici potvrđuje i jučerašnja objava na Twitteru predsjednika Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije Rade Panića koji je objavio dramatično pismo načelnice internog odjela Doma zdravlja u Sjenici dr. Mersade Hadžifejzović ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru. Ona je upozorila da će, ukoliko ne budu dobili stručnu liječničku pomoć, doći do “apokalipse Sjenice”.

Napomenula je da je odjel Doma zdravlja, na čijem je čelu, pretvoren u Covid odjel i da se u njemu nalazi više od 30 pacijenata u srednje teškom i veoma teškom stanju.

Svi imaju upalu pluća sa veoma lošom Sa O2, febrilni su. Njihovo liječenje su preuzeli liječnici opće medicine, liječnici medicine rada, fizijatri, oftalmolozi i ostali raspoloživi liječnici kojih je veoma malo. Svakog dana nam umiru pacijeti… Stanje je veoma ALARMANTNO!!!! Prijeti zaraza cijeloj non Covid bolnici, hemodijalizi i svom medicinskom osoblju, jer naš odjel, koji je Covid, nije fizički odvojeno od non Covid odjela- napisala je.

Dodala je i da odjel Doma zdravlja u Sjenici nije osposobljen za liječenje pacijenata oboljelih od korone ni aparatima, niti medicinskim kadrom.

-U bolnici ne postoji respirator, centralni kisik, nemamo infektologe, pulmologe, anesteziologe, anestetičare – potcrtala je doktorica i na kraju obraćanja ministru iznijela crne prignoze ako se Sjenici ne pomogne.

-Gospodine ministre, ukoliko ne reagirate brzo i ne pošaljete stručnu liječničku pomoć, dogodit će se apokalipsa Sjenice… Pomozite, molim Vas!!! Nadam se da ćete brzo reagiratu i pružiti nam adekvatnu pomoć – zaključila je dr. Hadžifejzović.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti