Pripadnica Isila kojoj je dozvoljeno da se vrati u Britaniju iz Sirije

Piše: Redakcija

Shamima Begum, koja je sa samo 15. godina pobjegla u Siriju, dobila je pravno rješenje kojim će joj se dopustiti da vrati svoje britansko državljanstvo. Suci su presudili u njenu korist i dali joj šansu da dođe u Veliku Britaniju, a žalba je nadjačala “brige o nacionalnoj sigurnosti”. Danas je Apelacioni sud presudio da je „jedini način na koji ona može imati pravednu i efikasnu žalbu dopustiti joj ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo da izvrši žalbu“.

Lord Justice Flaux koji je sjedio s Lady Justice Kingom i Lord Justice Singh rekao je: „Pravednost i pravda moraju, prema osobama u ovom slučaju, nadjačati pitanje nacionalne sigurnosti kako bi im bilo dopušteno pravo na žalbu.“ Sada joj je 20. godina i bila je jedna od tri učenice u istočnom Londonu koje su putovale u Siriju 2015. godine da bi se pridružile ISIS-u, prenosi „The Sun“.

View this post on Instagram

BREAKING: SHAMIMA BEGUM was cruel enforcer in ISIS morality police, say Syrian witnesses, where she stitched suicide bomber vests and carried an AK-47. . . . The jihadi schoolgirl has previously said she was not involved ISIS’s brutality and spent her time as a devoted housewife. However, anti-ISIS activist group Sound and Picture told news sources she worked for an ISIS police unit with Muslim convert Sally Jones. Afterwards she allegedly worked for in al-Hisba, a religious enforcement unit. . . An activist from Sound and Picture confirmed: “Members of our group from Raqqa knew her well. “If you get the chance to interview her again you can ask her about an incident that happened in al-Amassi Street in Raqqa in 2016, when she was with the Hisba. “She shouted at a civilian woman wearing brightly coloured shoes and told her that was ‘haram’, or not permissible, as this would attract the attention of men. The woman said to her, ‘so why is it ok for you to wear coloured shoes?’ Shamima was herself wearing white and pink trainers.” There were lots of young European women in the hisba [ISIS morality police]. Some of them were very harsh and the local population became very scared.” He claimed she earned between £500 and £1,500 a month for the role and is likely to have ordered the imprisonment and lashing of women in Syria. The jihadi bride also stitched explosive vests on to suicide bombers, spy chiefs have claimed. Begum was reportedly seen helping to sew the devices on so they could not be removed without detonation. . . Ms Begum is said to have tried to recruit young women across Europe. . . She reportedly used the pseudonym “Umm Asma” online in messages. A senior intelligence source told the Mail on Sunday: “She was involved and her former comrades have grassed her. She was literally stitching the vests, stitching them into the vests.” . . . . #wahala #shamimabegum #wahalaonline #isis #syria #sudanese #terrorist #staysafe #ecowas #shamimabegum #turkey #germany🇩🇪 #shamimabegummemes #daesh

A post shared by Wahala Online (@wahalaonlinenews) on

Podsjećamo, Shamima Begum je tinejdžerica koja je 2015. godine napustila Veliku Britaniju i pridružila se borcima Islamske države u Siriji preko engleskih medija poručuje kako se želi vratiti u domovinu jer je u devetom mjesecu trudnoće i boji se za život svog djeteta, ali i svoj, piše Guardian.

Shamima Begum kazala je kako je pobjegla iz posljednjeg uporišta ISIS-a u istočnoj Siriji jer je umorna od života na bojišnici. Kaže i kako se boji za život svog djeteta, te je u strahu da bi moglo biti ubijeno kao i još dvoje njene djece koja su umrla ranije.

– Nisam mogla više izdržati patnje pa sam pobjegla iz kalifata. Sve što želim sada je vratiti se u Britaniju – poručila je novinarima Timesa iz izbjegličkog kampa al-Hawl u sjeveroistočnoj Siriji.

Begum, koja je rođena u istočnom Londonu, dospjela je na naslovnice medija 2015. godine kada je sa svojim kolegicama Kadizom Sultana i Amirom Abase iz londonske zračne luke Gatwick pobjegla u Tursku. Djevojke su (Begum i Abase su tada imale 15, a Sultana 16 godina) roditeljima samo taj dan rekle kako ‘izlaze van’.

Engleskim novinarima ispričala je kako se nakon dolaska iz Turske u Siriju smjestila u ‘prijestolnicu’ tzv. Islamske države Raku. Ondje se već nakon tri sedmice udala za jednog borca ISIS-a iz Nizozemske te tvrdi da ju prizori ‘odrubljenih glava’ koje je mogla ondje vidjeti nisu previše uznemiravali.

– Život u Raki bio je normalan… Da, bilo je bombardiranja i sličnih stvari, a kad sam prvi puta vidjela odrubljenu glavu u smeću nisam se uopće uznemirila. Pa bila je to glava zarobljenika s bojišta, neprijatelja Islama – priča za Times.

Kaže kako su se njene kolegice, Sultana i Abase, koje su s njom doputovale u Siriju, zajedno s još jednom djevojkom, Sharmeenom Begum, također udale za strane borce ISIS-a. Sultana je 2016. poginula nakon jednog od zračnih udara na savezničkih snaga na Raku. Život u kalifatu Begum opisuje jednostavnim rječnikom.

– Bilo je toliko korupcije i ugnjetavanja… Mislim da nisu zaslužili pobjedu. No, svejedno, ne žalim što sam došla ovdje – kaže.

Opisala je kako se, zbog niza poraza terorista ISIS-a, neprestano povlačila s njihovim snagama, da bi u konačnici završila u njihovom zadnjem uporištu u Siriji, gradu Baghuzu. No, kada su ondje zbog bolesti i gladi umrli njena jednogodišnja kćer te tromjesečni sin, odlučila je – pobjeći. Otišla je iz Baghuza prije dva tjedna, a njen se muž predao borcima SDF-a, Sirijskih demokratskih snaga te ga od tada nije vidjela. Sharmeena Begum i Abase ostale su u zadnjem dijelu teritorija Sirije pod kontrolom ISIS-a.

– Od drugih sam žena prije dvije sedmice čula kako su njih dvije još uvijek žive u Baghuzu. No, nakon svih bombardiranja i borbi, nisam baš sigurna jesu li mogle preživjeti. One su jake, poštujem njihovu odluku… Ali ja se sada samo želim vratiti doma i roditi svoje dijete. Učinit ću sve što treba…

Advokat njene porodice Tasnime Akunjee kaže kako bi joj se trebao dozvolio povratak na Otok. Guardian piše kako je povratak Britanaca koji su svojedobno pobjegli na teritorij pod kontrolom ISIS-a noćna mora za britanske vlasti. Za one koji su bili teroristi i borili se u Siriji stvar je jasna – službeni London nikako ne želi da se oni vrate.

Protuteroristički odjel Scotland Yarda, kao i obavještajne agencije MI5 i MI6, istražit će je li Shamima Begum prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a Ministarstvo vanjskih poslova još dvoji hoće li joj pomoći da izađe iz izbjegličkog kampa u Siriji u kojoj su je pronašli novinari Timesa. Na kraju će konačnu odluku o mogućnosti njenog povratka donijeti ministar unutarnjih poslova, Sajid Javid, navodi Guardian.

Danas je Lord Flaux presudio da “zabrinutost za nacionalnu sigurnost u vezi s njom može biti riješena i njome upravljati ako se ona vrati u Ujedinjeno Kraljevstvo”. Kazao je da bi mogla biti uhićena i optužena kad stigne nazd u Veliku Britaniju ako postoje “dokazi i testovi javnog interesa za procesuiranje zbog terorističkih djela”.

Dodajući: “Uz dužno poštovanje prema SIAC-u, nezamislivo je da, pošto je zaključila da gospođa Begum ne može uzeti bilo kakvo značajno učešće u svojoj žalbi, tako da ne može biti pravedna i efikasna, ipak bi trebala nastaviti sa žalbom.”

View this post on Instagram

ISIS bride Shamima Begum says Brexit is boring. The British schoolgirl, who ran away to join the extremist group when she was 15, says she always asks for the channel to be changed when she sees the topic being discussed. Begum, 19, told the Times: ‘Brexit: it goes on and on without end. ‘It’s so boring now that I ask the sisters to flick on to the cartoon channel just to get away from it.’ . . . Begum married Dutch fighter Yago Riedijk and the pair fled the caliphate as its last bastion in Baghuz, in Syria, crumbled earlier this year. The teenager has since been stripped of her British citizenship. . . #ecowas #wahala #mistakes #staywoke #wahalaonline #shamimabegum #shamimabegummemes #isis #syria #brexit #brexitmemes #london #islam #daesh #wcw #jacobreesmogg

A post shared by Wahala Online (@wahalaonlinenews) on

U februaru je Posebna komisija za žalbe protiv imigracija (SIAC) utvrdila da je odluka zakonita, jer je gospođa Begum bila “građanka Bangladeša porijeklom” u vrijeme odluke 2019. godine.

Advokat, g-đa Begum, Tom Hickman, QC, u junu je rekao Apelacionom sudu da je uklanjanjem britanskog državljanstva njegovog klijenta oduzeta stvarna mogućnost da se ona može vratiti u Veliku Britaniju. Kazao je da je odluka rezultat izlaganja je stvarnom riziku u Bangladešu ili Iraku, gdje se gospođa Begum suočila s “vansudskim ubistvom iz ruku policije” ili “potpuno nepravednim i unaprijed određenim” suđenje ‘i neposredna kazna smrti’.

Jutros su lord Justice Flaux, Lady Justice King i Lord Justice Singh presudili o njenoj žalbi, dostavljenoj na daljinu. Na saslušanju prošlog mjeseca, g. Hickman je tvrdio da žalba gđe Begum na lišavanje državljanstva treba dopustiti jer se ne može postupati na način koji zadovoljava čak i minimalne zahtjeve pravične procedure. Rekao je da je gospođa Begum, koja ostaje u kampu al-Roj u Siriji, imala samo 15. godina kad je napustila Veliku Britaniju, dodavši: “Nije ni polagala ispite za GCSE.”

Sir James Eadie QC, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, rekao je: “Činjenica da apelant nije mogao u potpunosti sudjelovati u zakonskom postupku žalbe rezultat je njene odluke da napusti Veliku Britaniju, putuje u Siriju.

– To je dovelo do njenog držanja u uvjetima sličnim zatvoru u stranoj državi na rukama treće strane, Sirijskih odbrambenih snaga. To nije rezultat bilo kakve radnje državnog sekretara i odluka o oduzimanju nije imala uzročno-posljedični utjecaj na žalioca u tom pogledu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti