Poziv poznate umjetnice stručnoj javnosti: Recite urbi et orbi, ne može biti kriv doktor!

Piše: Redakcija

Istaknuta bh. umjetnica Šemsa Gavrankapetanović, pozvala je  stručnu javnost, umjetnike i intelektualce da stanu u zaštitu dr. Ismeta Gavrankapetanovića, direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, koji se našao pod udarom Ljekarske komore KS zbog navodnih spornih izjava o slučaju liječenja djevojčice Nadin Smajlović.

-Pozivam sve umjetnike Sarajeva, slikare, vajare, konceptualne i multimedijalne umjetnike, književnike i reditelje, muzičare i glumce, sve profesore i učitelje, svu stručnu javnost i sve intelektualce da jasno kažu urbi et orbi, da ne može biti kriv doktor koji se zalagao da se liječi bolesno dijete. Pozivam sve koji imaju elementarno osjećanje pravde i elementarno osjećanje šta je pošteno, a šta nije, šta je korisno za opšte dobro, a šta služi samo pojedinačnoj koristi – da kažu vlastima koje nasrću na doktora, narodnog ljekara, koji je i u ratu radio taj posao – da kažu, dakle, vlastima, režimu, vladajućoj partiji i njenom predsjedniku, da je besramno i beskrupulozno to što rade. Mislim da treba zamoliti predsjednika da kaže svojoj častoljubivoj i osvjetoljubivoj supruzi, da je neetično i da nije u interesu pacijenata, ni poboljšanja stanja u nacionalnom zdravstvu, da se opsesivno trudi da uništi ovog doktora i otjera iz Sarajeva sve druge ljekare koji više znaju od nje i misle svojom glavom.

Akademska zajednica, umjetnici, stručna javnost, intelektualci i javne ličnosti moraju jasno i glasno reći da nema te manipulacije koja može ovaj postupak opravdati i učiniti društveno prihvatljivim. Vlast bi ovih dana morala odgovarati narodu za to što se u toku epidemije pokušala obogatiti na muci tog istog naroda. O kojoj etici govori ta vlast? Koja će to etička komisija presuditi da je kriv doktor koji kaže da je sveta dužnost doktora da liječi? Da li je kriva majka koja pokušava da spasi svoje dijete, ili dijete koje se raduje što je ozdravilo – ističe u saopćenju za javnost poznata akademska slikarka Šemsa Gavrankapetanović.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti