Naime, svaki put kada bi se u kadru našao on bez majice, gledaoci u Kini mogli bi da vide samo njegovu glavu. Ostatak tijela bio bi potpuno zamagljen.

Tako je David Beckham reklamirao i tamnošnji jogurt, ali su mu prethodno sa vrata fotošopom uklonili sve tetovaže. Ovo izaziva veliki podsmijeh kod gledalaca širom urbanizovanih kineskih gradova poput Shangaja koji čak ima i godišnji festival posvećen tetovažama.

ZAŠTO KINA CENZURIŠE TETOVAŽE?

Kako stoji u objašnjenju koje prenosi inkstonenews.com, Kina brani pokazivanje tetovaža zbog njihove povezanosti sa hip-hop kulturom. Januara 2018. godine je kinesko regulativno medijsko tijelo pooštrilo mere jer se vladajuća komunistička partija plašila da bi trendovi poput popularizovanja hip-hop kulture mogli da oslabe socijalističke vrijednosti.

Ovu cenzorsku mjeru ubrzao je skandal istetoviranog kineskog repera PG One koji se desio 2018. godine. On je optužen da je imao aferu sa udatom glumicom, a svakako je na udaru jer kroz svoje pjesme promoviše orgije i narkotike.

Pored tetovaža, kineska televizija cenzuriše i muške punđe, muške naušnice i ofarbane muškarce jer, kako kažu, “ekscentrični izgled podriva kulturni javni diskurs”.

Cenzura ne kači sadržaje na internetu, već samo ono što se emituje na televizijama, pa tako Kinezi uglavnom preskaču cenzurisan program i okreću se internet sadržaju.

Inače, do prije nekih pola vijeka, tetovaže su u Kini bile nečuvene. Međutim, otkako se Kina otvorila, sve je više tetoviranih ljudi na koje se i dalje gleda sa podozrenjem.

DAVID BECKHAM TATTOOS AND ITS MEANINGS - YouTube