Košarkaška zvijezda rođena u paklu Srebrenice u posjeti Memorijalnom centru

Piše: Redakcija

-Prije nekoliko dana potpisao je ugovor za KK “Tenerife” iz Španije. Nije mogao prisustvovati dženazi 11. jula, ali brojne obaveze ga nisu spriječile da danas dođe u posjetu Memorijalnom centru i oda počast žrtvama genocida.

Radi se o Emiru Sulejmanoviću. Rođen je 13. jula 1995. godine za vrijeme izvršenja srebreničkog genocida u blizini sela Luka. Odrastao je u izbjeglištvu, na sjeveru Evrope. Međutim, nikada nije zaboravio ko je i odakle je. Često posjećuje Srebrenicu i želi da doprinese kulturi sjećanja na genocid. Memorijalnom centru je poželio uspješan rad u budućnosti, a mi našem Emiru želimo još bolju i blistaviju karijeru – objavljeno je na Facebook stranici Memorijalnog centra Srebrenica.

Prije nekoliko dana potpisao je ugovor za KK "Tenerife" iz Španije. Nije mogao prisustvovati dženazi 11. jula, ali…

Gepostet von Srebrenica Memorial Center am Freitag, 17. Juli 2020

Bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac Emir Sulejmanović rođen je samo dva dana nakon pada zaštićene UN zone Srebrenice i Žepe. Majka ga je rodila u šumi, u blizini sela Luke, dok su bježali od agresorskih hordi. U naručju rahmetli majke Vahdete i s bratom Semirom, koji je tada imao osam godina, 12 dana nakon rođenja, spas je pronašao u Kladnju. Majka je umrla 2000. godine, kada joj je bilo samo 30.

Otac Nedžad ostao je u selu i završio u zarobljeništvu, a iz logora u Padinskoj Skeli (Srbija) oslobođen je tek 16. aprila 1996.

-Moja rahmetli supruga od silnih stresova porađala se cijeli dan u šumi. Padale su granate, meci su letjeli na sve strane. Oko 800 ljudi bježalo je iz okupirane Srebrenice ka Žepi. Tog 13. jula nikoga nije bilo u našoj kući. Morali smo je napustiti. I onda, u svom tom haosu, moja supruga Vahdeta i ja dobili smo drugog sina, našeg Emira – ispričao je svojevremeno Emirov otac.

Iz porodičnog albuma: Uspomena sa majkom, ocem i bratom (Foto: Avaz)

Nakon oslobađanja iz logora Nedžad Sulejmanović stigao je u finski grad Turku. Tako je i Emirovo odrastanje nastavljeno na sjeveru Evrope. Još kao mališan pokazao se kao veliki košarkaški talenat te igrao za mlade selekcije Finske.

Odrastao je u finskoj Kaarini 2000. godine, gdje je igrao za juniorsku košarkašku ekipu otkada je njegova košarkaška karijera krenula uzlaznom putanjom te je s punoljetstvom več zaigrao i za špansku Barcelonu.  Finci su pozivom u A-reprezentaciju za nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji, pokušali privoljeti Emira da nastavi igrati za njih, ali on je donio odluku da će igrati samo za BiH!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti