Gazirana pića uzrokuju raniji pubertet kod djevojčica?

Piše: Redakcija

Česta konzumacija gaziranih sokova može kod djevojčica da bude povezana s ranijim početkom puberteta, sugeriše istraživanje sprovedeno na Harvardu.

Prateći oko 5.600 djevojčica, starih od 9 do 14 godina, naučnici su izračunali da je među ispitanicama koje su pile više od 1,5 doze gaziranih sokova dnevno do prve menstruacije dolazilo prosječno 2,7 mjeseci ranije nego kod njihovih vršnjakinja koje su pile do dvije doze gaziranih sokova nedjeljno.

Uočena veza bila je nezavisna od indeksa tjelesne mase djevojčica, piše stručni časopis “Human Reproduction”.

Inače, rani početak puberteta kod djevojčica je povezan s većim rizikom za depresiju u adolescenciji i rak dojke u odrasloj dobi, napominju naučnici.

Prema njihovim riječima, dobijene nalaze je moguće objasniti posljedicama konzumacije velike količine šećera iz gaziranih sokova, što dovodi do povećanja prisutnosti insulina i nekih polnih hormona povezanih s ranijim početkom puberteta. – See more at: http://www.24sata.info/magazin/zdravlje/219220-gazirani-sokovi-uzrok-ranijeg-puberteta-kod-djevojcica.html#sthash.RebSyywA.dpuf

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti