Sidranov rastanak sa Numićem: Kultura će poželjet Timura, al Timura više biti neće!

Piše: Redakcija

Komemoraciji Timuru Numiću, dugogodišnjem visokopozicioniranom članu Stranke demokratske akcije, danas u Sarajevskoj vijećnici prisustvovao je i naš književni velikan Abdulah Sidran.

– Neznalice mogu kazivati šta hoće, ali je rahmetlija za našu ratnu i poratnu kulturu uradio kao niko do njega i niko poslije njega. Kad sam profesoru i velikom piscu Tvrtku Kulenoviću prenio Timurovu ponudu da, nakon smrti prof. Muhameda Karamehmedovića – Karamele, preuzme funkciju direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu, bila je to vrlo neobična situacija. Tvrtko bio član neke beznačajne strančice, uz to izrazito samostalan u mišljenju i ponašanju – a za direktora tako važne državne institucije predlaže ga tzv. nacionalna stranka – SDA!? Učinilo mi se da Tvrtko ne vjeruje u iskrenost i validnost ponude i da želi dobiti na vremenu, prije nego dadne konačan odgovor, pa mi veli ovako: “Reci ti njima da ja nemam ništa protiv, ali da ne dolazi u obzir da im ja, kao što je činio Karamela, svakog jutra dolazim na konsultacije.” Prenio ja Timuru, pa Tvrtku donio Timurov odgovor. “Ne mora on ovdje zaviriti ni sekunde, mene zanima samo 51 % bosansko/bošnjačkog repertoara, i ništa više.” To bilo logično, i Tvrtko prihvatio. Prvi put se njih dvojica sreli na nekoj premijeri, poslije 7-8 mjeseci. Da je neko tih godina reko: “Kultura će poželjet Timura, al Timura više biti neće!” – golemo bi bio upravu. (25.7.2020) – napisao je akademik Sidran na svom Facebook profilu.

RASTANAK SA TIMUROM NUMIĆEMKomemorativni skup u Vijećnici, prije dženaze u Begovoj džamiji i sahrane na lijepom…

Gepostet von Sidran Sidran am Samstag, 25. Juli 2020

Danas nakon podne namaza klanjana je dženaza u Begovoj džamiji u Sarajevu, a Numić je ukopan na mezarju u Faletićima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti