Haris Pašović o uspjehu Jasmile Žbanić

Piše: Redakcija

Haris Pašović, reditelj i direktor East West Centra Sarajevo, na društvenoj mreži Facebook osvrnuo se na film Jasmile Žbanić “Kuda ideš, Aida” koji je  uvršten u glavni program ovogodišnjeg Venecijanskog festivala.

Jasmila Žbanić, autorica i rediteljica i Damir Ibrahimović, producent, veliki su filmski stvaraoci, izuzetni radnici i…

Gepostet von Haris Pasovic am Mittwoch, 29. Juli 2020

– Jasmila Žbanić, autorica i rediteljica i Damir Ibrahimović, producent, veliki su filmski stvaraoci, izuzetni radnici i izuzetni borci. Od 2006. kada je njihova „Grbavica“ osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berinaleu, njihova mala sarajevska produkcija „Deblokada“ među najuspješnijim je u Evropi. Christine A. Maier, vrhunska direktorica fotografije je s njima u timu od samih početaka. „Quo vadis, Aida?“ je njihov novi film koji priča jednu od priča iz Srebrenica 1995. Jasna Đuričić, jedna od najznačajnijih glumica u regionu, dobitnica najveće srpske glumačke nagrade „Dobričin prsten,“ igra glavnu ulogu u filmu. Boris Isaković, jedan od najvećih glumaca u regionu, igra drugu glavnu ulogu. U filmu također igraju Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Minka Muftić, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Merima Lepić-Redžepović, Alban Ukaj, Ermin Bravo, Ermin Sijamija, Nusmir Muharmović… Film je uvršten u glavni program ovogodišnjeg Venecijanskog festivala, jednog od najvažnijih na svijetu. Jasmila Žbanić i Danis Tanović (Oskar, Srebreni medvjed Berlinale, dva puta…) imaju kontinuitet i u vrhu su evropske filmske režije. Iako to, iz političkih i drugih razloga, nema nikakvu posljedicu na filmsko stvaralaštvo u BiH, a oni su često meta napada u svom gradu i svojoj zemlji, njihova umjetnost je važna u Evropi i svijetu, i ima posljedicu na milione ljudi koji gledaju njihove filmove -napisao je Haris na Facebooku.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti