Isidora Bjelica žalila što nije prije umrla: Rak jede sve

Piše: Redakcija

Isidora Bjelica, regionalno popularna književnica, umrla je danas u 53. godini u stanu njenih roditelja na Novom Beogradu, nakon višegodišnje borbe sa karcinomom.

Mnogi se danas s pijetetom opraštaju od poznate spisateljice, a koliku je agoniju prolazila dokazuje njena priča koji je objavila na Facebooku još u januaru 2017. godine.

– Trebalo je da umrem u proljeće 2013. , samo zahvaljujući mojoj prijateljici dr. Dušici Matović otkrili su mi kancer na lijevom jajniku veličine deset cm koji je već metastazirao. Loša prognoza od 6 do 8 mjeseci zivota. Ja sam izdržala cijele 4 godine. Ovo vam, da pogrešno ne pomislite pišem iz očaja, a ne da bih se pohvalila ako ste tako pomislili. Naprotiv, žalim iz dubine duše što sam uprkos svemu ovoliko izdržala.

Da sam umrla na vrijeme ne bih saznala za mnoge izdaje, žalili bi me od srca svi koji su tvrdili da su mi prijatelji, a bilo ih je jako jako mnogo…ne bih prošla sve teške terapije i još teže izdaje, obmane i laži, ne bih doživjela da me čak optuže da sam izmislila bolest i šta sve već ne, djeci bi bilo teško ali bar im ne bih rasprodala svu imovinu da još malo produzim život i ne bi nesretni odrastali po bolnicama i gledali me u strašnom stanju gdje se gubi svaki ljudski dignitet. Da sam lijepo umrla na vrijeme ne bih doživjela da nanosim toliki bol najmilijim i da gledam kako rak ne jede samo mene nego i sve dobro sto smo imali u životu… a rak bas ima apetit, jede kao lud sve romantiku, humor, veselost, novac, sjećanja, nadu. A sije strah, bijedu i patetiku. Sve na šta naiđe pojede i kad poživiš predugo ne ostane ti baš ništa…

Da da se nisam ovoliko borila za život ostala bi bar iluzija o mom životu, ovako kad sve iluzije pokopate prije sebe malo šta ostane za pokopati… da da se nisam borila kao lavica i da sam lijepo umrla na vrijeme sa stilom u ranim četrdesetim ne samo da bih izbjegla trideset hemoterapija nego nikad ne bih znala kako je to jesti kubanske bube i piti čaj oleandera kao što ne bih prošla agoniju preko trista krajnje opskurnih i sumanutih alternativnih metoda koje sam probala i koje niko normalan ne bi probao…

Da se nisam borila kao sumanuta ne bih doživjela da smetam svima koje sam volela i nikad ne bih shvatila koliko sam prokleto sama niti bih saznala kako je to kad oni koji su vas voljeli čekaju da odete jer više ne mogu da izdrže da gledaju kako svaki dan ima sve više bolesti, a sve manje vas.

Da, da se nisam ovoliko borila i sve podnosila hrabro i odvažno otišla bih kao mnogo voljenija i poštovanija i sretnija i sinonim za moje ime ne bi bio bolest.

Da, vjerovala sam da je hrabrost boriti se za još jedan dan života. Danas znam da je veća hrabrost otići na vrijme. Zato izvinjavam se svima porodici, prijateljima, čitaocima kojima sam svojim krajnje neukusnim i predugim preživljavanjem kao i nedoličnim ponašanjem za kancer bolesnika izazvala dodatnu bol, neprijatnosti i muke.

Izvinjavam se i sebi jer mi sve ovo nije trebalo, a mora se umrijeti svakako. Ne zamjerite mi, preklinjem vas što sam bila toliko glupa. Jedna od stvari koju između ostalog spoznaš kad živiš duže nego što je trebalo je koliko si beskrajno glup i koliko je ljudska pamet precijenjena kategorija – napisala je Isidora Bjelica 28. januara 2017. godine.

iZVINjAvAM SE, MNOGO SE IZVINJAVAMTrebalo je da umrem u prolece 2013, samo zahvaljujuci mojoj prijateljici dr Dusici…

Gepostet von Isidora Bjelica am Samstag, 28. Januar 2017

Isidora Bjelica rođena je 10. decembra 1967. godine u Sarajevu i važila je za jednu od najkontroverznijih ličnosti na Balkanu. Osim po bestselerima, poznata je po šeširima koji su vremenom postali njen zaštitni znak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti